Kdo jiný už by měl být větší machr na vánoční cukroví, než věhlasný šéfcukrář Josef Maršálek? Jedním z jeho nejoblíbenějších cukroví je právě linecké. To sice nemusíte dělat příliš brzy, rozleží se totiž rychle, ale je tak dobré, že možná do Vánoc ani nevydrží a vy budete muset zadělat na novou várku.

Historie lineckého cukroví

Linecké cukroví má bohatou historii sahající až do Rakouska v 17. století. Toto tradiční vánoční pečivo vytvořil vídeňský pekař a je pojmenováno podle rakouského města Linec. Původně šlo o ovocný dort s lískovými ořechy a marmeládou, přičemž základem bylo linecké těsto, které se stalo symbolem tohoto dezertu. Později bylo těsto rozkrojeno na dvě vrstvy a do středu byla umístěna marmeláda, kterou pokryla druhá vrstva těsta s charakteristickými výřezy nebo okny. Toto cukroví se brzy stalo oblíbeným dezertem po celém Rakousku a střední Evropě a dnes je ikonickým symbolem vánočního pečení.

Tento recept patří k rodinným klenotům Josefa Maršálka a přesně takhle ho prý připravovala už jeho babička, která vždy dodržovala poměr surovin 3:2:1 aneb mouka: máslo: cukr. Stejně postupuje i její vnuk.

Linecké cukroví naučila Maršálka milovaná babička

Na cca 25 kusů tohoto lineckého cukroví, které je jemné jako hedvábí a voňavé jako vánoční atmosféra, budete potřebovat 290 g hladké mouky, 20 g kukuřičného škrobu, 200 g studeného másla, 90 g moučkového cukru, 10 g vanilkového cukru, 1 žloutek, špetku soli, hrst sekaných mandlí. Na slepení pak domácí marmeládu.

Smíchejte v míse hladkou mouku s kukuřičným škrobem, přidejte špetku soli, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr. Směs prohnětejte rukama, abyste získali drobenku. Pak přidejte do mísy žloutek a ten zapracujte do těsta.

Vše musí být rychlé, abyste těsto nepřehnětli. Čím déle ho totiž budete zpracovávat, tím rychleji se bude rozpouštět máslo a mouka by pak nasákla, kvůli čemuž by se následně lepila na váleček. Hotové cukroví pak nedrží tvar a nemá hladký povrch.

Těsto nechte odpočinout, aby se lépe zpracovávalo

Ideální je tedy linecké těsto nedomíchat. Toho docílíte tak, že ho dáte na půl hodiny odpočinout do lednice v zavřené nádobě. Těsto se dokonale spojí a vám s ním pak půjde snadno pracovat.

Z odpočinutého těsta je nutné vyválet tenkou placku. Oddělte přilepené části a můžete vykrajovat tvary za pomoci vykrajovátek. Vykrojené tvary přeneste za pomoci nože na pečicím papírem vyložený plech. Pamatujte na to, abyste měli stejný tvar vždy dvakrát, cukroví budete slepovat dohromady. Do poloviny nezapomeňte vykrojit vnitřní malé tvary.

Pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C na horkovzduch asi deset minut do zlatova. Pamatujte, že takovou barvu, jakou cukroví má po vytažení z trouby, mu zůstane. Cukroví nechte zchladnout a připravte se na mazání. Jeden dílek potřete rovnoměrně marmeládou a jemně přiklopte druhým. Pozor, aby vám marmeláda nevytékala po stranách.

Zdravější varianta

Pokud chcete připravit linecké těsto zdravěji, snižte množství cukru a tuku v receptu. Namísto bílého cukru můžete také použít sladidla jako med, javorový sirup nebo kokosový cukr. Pro snížení tuku je ideální nízkotučný tvaroh nebo nahradit část másla za zdravější tuky, jako je olivový olej. Přidání mletých ořechů nebo semínek do těsta může zvýšit nutriční hodnotu a dodat chuť. Dbejte na kvalitu ingrediencí a volte přírodní přísady. Můžete také experimentovat s celozrnnou moukou nebo bezlepkovými alternativami, pokud máte zvláštní dietní požadavky.

Zdroj: www.regiony.rozhlas.cz, www.youtube.com