Lípu a dub uctívali naši předkové odjakživa. Byly symbolem stability a dlouhověkosti. Dokonce v rámci indoevropské kultury tvořili pár – dub ztvárňoval „mužský princip“, ladnější lípa se svými srdcovými listy a světlým dřevem „drnkala“ spíše na ženskou strunu. Když se pak v roce 1848 Češi rozhodovali o svém národním stromě, volba padla na „slovanštější“ lípu. A popravdě, je to dobře. Lípa je totiž dar. A je na nás, abychom ho dokázali využít.
Lípa a její „dary“
Náš národní strom se dá využít bezezbytku. Má kvalitní světlé dřevo, které se nikdy neláme, nekrabatí, a proto je oblíbeným materiálem řezbářů. Už odjakživa se z něj vyráběly rámy obrazů, hudební nástroje, rýsovací prkna, dveřní či okenní zárubně. Z lipové kůry zase šikovné české ruce vytvořily lýkové provazy. A lipové květy? Ty se staly doménou bylinkářek, výrobců kosmetiky a hospodyněk.
Éterické silice, které lipové květy obsahují, okouzlili výrobce parfémů a voňavých krémů. Odvar z lipových květů se po generace užíval jako „první pomoc“ při žaludečních kolikách či ledvinových kamenech. Říkalo se také, že snižuje horečku, redukuje kašel a nachlazení, proto ho někteří pili jako čaj, jiní používali jako kloktadlo. Účinky lipových květů se za ta staletí nemění. Proto neváhejte a nasbírejte si je také do zásoby.
Není lípa jako lípa!
Ale pozor, není lípa jako lípa! Léčivé květy mají jen dva druhy lip – lípa velkokvětá a lípa srdčitá. Zbytek (lípa americká, lípa stříbrná) jsou jen okrasné a najdete je jako součást parků či městských ploch. Pokud stále váháte, jestli jdete „očesat“ tu pravou lípu, máme pro vás jeden tip: Sledujte včely! Tenhle hmyz vás vyloženě zavede v pravý čas za tou pravou léčivkou. A pak už je to na vás (a vašich šikovných rukách). Květy otrhávejte vždy s podpůrným listem. Část z nich si nasušte na prostěradle na tmavém, teplém a vzdušném místě, abyste měli na zimu čaj proti různým neduhům. Sušenou léčivku pak uchovávejte v tmavé nádobě. Zbytek čerstvých květů použijte na výrobu lipových dobrot. A tady je pár z nich...
Lipovo bezová limonáda
Připravte si:
- velkou okurkovou sklenici
- lipový květ
- cukr
- citron
- převařenou studenou vodu
Postup přípravy:
Do sklenice skládejte po vrstvách květy bezu, citron a cukr (moc s nimi nešetřete, fungují jako konzervant). Nakonec celý obsah zalijte vodou, zavíčkujte a nechte týden louhovat. Hotovou limonádu sceďte a uchovávejte v chladu. Nápoj má lahodou chuť a výborně chutná v kombinaci s mátovými listy.
Lipové bonbony
Připravte si:
- 120 g medu
- 100 g cukru krystalu
- 2 lžíce silného lipového čaje
- šťávu z ½ citronu.
Postup přípravy:
Všechny přísady smíchejte dohromady a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Poté tuto masu vylijte na vlhké prkénko a nakrájejte na kostičky. Bonbony uzavřete do krabice a hned máte výborné „cucání“ proti kašli.
Lipové víno
Připravte si:
4 hrsti lipového květu
4 l převařené studené vody
1 kg cukru
vinné kvasinky
nakrájená kolečka z 1 citronu
Postup přípravy:
Všechny ingredience dejte do velké zavařovací sklenice a nechte zhruba týden kvasit. Po sedmi dnech víno zceďte, přelijte do lahví, kde ještě chvíli „dozraje“. Zhruba po dalším týdnu ho už můžete konzumovat. Je velmi dobré!
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.living.iprima.cz, www.lipyrepubliky.cz