Většinou je potřeba jen rozválené listové těsto, rádýlko a pár základních ingrediencí. V tom je síla lístkového těsta. Chuťově je vynikající ve všech variantách, když jej správně upečete, bude krásně křupavé, přesto se rozplyne na jazyku. Je lehoučké, přesto zasytí, ale nezabetonuje. Vykouzlit z něj můžete lahodný dezert, bleskovou večeři nebo delikátní pohoštění pro přátele a návštěvy.

Slané dobroty z listového těsta

Listové těsto je velmi oblíbené jako variace na pizzu, stačí totiž jen několik správně zvolených ingrediencí a nemusíte si italskou pochoutku objednávat za drahé peníze. Pokud totiž pomažete plát listového těsta drcenými rajčaty, zasypete sušeným oreganem, pokladete šunkou nebo mortadelou a zasypete nastrouhanou mozzarellou, lahodná večeře je na světě!

Potřebujete-li zase rychle udělat pohoštění pro neočekávanou návštěvu, inspirujte se receptem ve videu:

Zdroj: Youtube


Potřebovat budete opět jen listové těsto, kvalitní šunku, kečup a vejce na potření. Šunku naskládejte na polovinu těsta, druhou polovinu pomažte kečupem nebo rajským protlakem a přehněte přes část se šunkou. Rádýlkem rozkrájejte na tenké plátky, zatočte, pomažte vejcem a dejte upéct. Výsledkem budou geniální tyčinky z listového těsta.

Neotřelá červená řepa

Variant na pizzu je mnoho a měnit ingredience můžete dle chuti a preferencí. Napadlo vás ale někdy naplnit listové těsto červenou řepou? Rozprostřete těsto a kraje ohněte vzhůru. Dejte do předehřáté trouby na 180 °C na 10 minut. Vyjměte a propíchejte prostředek vidličkou. Na korpus těsta poklaďte plátky vakuované červené řepy, rozdrobte na ni kozí sýr nebo sýr balkánského typu, zalijte připravenou směsí ze šťávy z vymačkaného pomeranče, dvou lžic olivového oleje a 100 mililitrů medu. Nakonec zasypejte nasekanými vlašskými ořechy a dejte péct do trouby na dalších 15 minut. Po vychladnutí můžete dozdobit rukolovým salátem nebo baby špenátem.

Sladké banánové nebe: Obrácený koláč

Pokud jste milovníci sladkého, zkuste jednoduchý obrácený koláč z banánů a listového těsta. Listové těsto buď rozválejte, anebo rozválené rozbalte a vyložte jím formu o průměru 23 centimetrů. Okraje seřízněte. Připravte si větší pánev a rozehřejte na ní lžíci másla, zasypejte špetkou mletého kardamomu. 5 banánů oloupejte, podélně rozkrojte a opékejte na máslové směsi tak, aby mířily rozkrojenou stranou dolů. Listové těsto ve formě vydatně potřete karamelovým salkem a na něj naskládejte banány, opečenou stranou by měly směřovat vzhůru. Zalijte máslovým výpekem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C půl hodiny.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.youtube.com, www.vareni.cz, www.albert.cz, www.albert.cz