Domácí listové těsto
Zdroj: Natallia Harahliad / shutterstock.com

Recept na bleskové listové těsto: Nezabere víc než 10 minut a je vynikající

Každá správná hospodyňka by měla umět připravit domácí listové těsto, ale ne každá to opravdu umí, není to totiž nic snadného. Většina z nás si ho tak radši koupí chlazené v supermarketu. Pro ty největší lenochy se prodává dokonce i těsto rozválené. Není to ale škoda? Nyní už nad jeho přípravou nemusíte trávit hodiny, známe recept na jeho bleskovou verzi!

Listové těsto je při pečení velmi oblíbené, ale na přípravu není vůbec snadné. Tedy alespoň nebylo do doby, než jste objevili tento recept na bleskové listové těsto, které je křehké, výborné a hlavně rychlé a snadné na přípravu. 

Listové těsto je u kuchařek velmi oblíbené pro své univerzální použití. Bohužel si ne každá žena může dovolit ztratit tolik času jeho přípravou. Každý si ho raději koupí. Je to ale škoda, protože existuje i recept na jeho snadnou verzi, kterou budete mít hotovou za pár chvil a výsledek bude stát za to.

Chutný jablečný štrúdl Chutný jablečný štrúdl z domácího listového těsta. Zdroj: Yuliia Mazurkevych/Shutterstock.com

Několik rad a triků

Pro správnou přípravu a kvalitu je potřeba dodržet několik následujících rad a triků. Za prvé dbejte na kvalitu mouky. Vybírejte tu s vysokým obsahem lepku. Do těsta přidejte trochu octa, ten pomáhá k aktivaci lepku a zaručuje pružnost těsta. 

Doporučuje se také před pečením vypláchnout plech studenou vodou. Ta se promění v páru, která poháhá těstu lískovat. Trouba musí být před pečením pořádně rozehřátá, jinak by se tuk z těsta rozpuštěl pomalu a vytékal.

Tak pojďme na to. Jak si připravit snadné listové těsto za pár chvil?

Šátečky z listového těsta Šátečky z listového těsta. Zdroj: Pixabay

Bleskové listové těsto

Suroviny:

250 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

125 g másla, rozděleného na 50 g + 75 g

cca 120 ml vody

mouka na posypání

Postup:

Příprava těsta je poměrně rychlá a jednoduchá. Z mouky, másla a vody si vypracujete měkké těsto, které rozvalujete a natíráte lehce změklým máslem. 

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl a promíchejte. Přidejte 50 g na kousky nakrájeného másla a rukama nebo pomocí robota zpracujte na drobenku. 

K drobence začněte pomalu přidávat vodu a vypracujte měkké těsto. Vodu přidávejte postupně, tak jak bude potřeba, vždy dobře zapracujte.

Zbývajících 75 g másla dejte do misky a nechte lehce povolit v mikrovlnce. Máslo se nesmí rozpustit, jen změknout, tak aby šlo rozmazat lžící. Rozdělte ho v misce na tři části, tj. 3 x cca 25 g.

Těsto rozválejte na mírně pomoučněné ploše na obdélník a rozměru cca 40 x 20 cm. Asi dvě třetiny plochy rozváleného těsta potřete třetinou změklého másla (25 g). Dobře se na roztírání hodí lžíce.

Nenamazanou třetinu těsta přehněte do středu a z druhé strany překlopte druhou část těsta. Těsto opatrně rozválejte, opět do obdélníku cca 40 x 20 cm a postup dvakrát zopakujte se zbývajícím máslem.

Nakonec těsto ještě několikrát složte na třetiny a znovu rozválejte na obdélník. Stačí třikrát až čtyřikrát. Během válení podle potřeby lehce posypávejte moukou a snažte se na těsto příliš netlačit.  

Hotové těsto dejte před použitím ztuhnout asi na hodinu do lednice nebo můžete zamrazit. Z receptu připravíte cca 500 g listového těsta.

Na recept na klasické listové těsto se podívejte ve videu:

Zdroj: www.prozeny.cz, www.vikendovepeceni.cz, www.lifee.cz

Akční letáky