Z listového těsta můžete připravit hned několik druhů jídel, a to jak sladkých, tak i slaných. Práce s ním je opravdu snadná, jelikož vyžaduje pouhé vyválení, které můžete i obejít zakoupením již vyváleného těsta. Takže stačí pouze naplnit a na pár minut dát do trouby. Za chvilku tak máte hotovou výbornou večeři nebo jednohubky na pohoštění návštěvy.

Jak připravit zapečené pizza šneky

Velké plněné pizza šneky můžete připravit podle tohoto podrobného video receptu:

Zdroj: Youtube

Vyválené listové těsto pokapejte kečupem, který rozetřete po celé ploše. Poté ho posypte oreganem a bazalkou nebo přímo kořením na pizzu, pokud máte. Na takto připravené těsto pokládejte plátky šunky nebo salámu, a nakonec plátky sýra. Naplněné těsto srolujte do tvaru rolády, přičemž ho mírně utahujte.

Roládu nakrájejte na 1-2 cm silné plátky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pak už je jen stačí potřít rozšlehaným vajíčkem a dát péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte dozlatova asi 20 minut. Doba pečení se může lišit v závislosti na tloušťce šneků, a proto je choďte průběžně kontrolovat.

Slaný štrúdl z listového těsta

Listové těsto se velmi často používá na přípravu jablečného štrúdlu, který je u nás velmi populární. Vyzkoušet však můžete i slaný závin, jenž nemá chybu! Rozválené listové těsto naplňte slaninou, cibulí a klobásou. Použít můžete i další ingredience, které máte rádi nebo je chcete spotřebovat. Mezi ně patří také zelí, špenát i houby. Po naplnění stačí těsto opět srolovat, potřít vajíčkem a dát péct. Podávejte ještě teplé s dresinkem připraveným ze zakysané smetany a stroužku česneku.

Plněné listové šátečky nivou

Mezi další skvělou a rychlou večeři patří plněné šátečky. Vyválené těsto rozdělte na několik čtverců. Do každého z nich dejte plátek šunky a malou kostku nivy. Pak už jen překlopte těsto napříč z jednoho rohu do druhého a pomocí vidličky kraje spojte dohromady. Na plechu je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct dozlatova.

Prasátka v županu

Slyšeli jste už někdy o prasátkách v županu? Je to rychlovka, kterou milují hlavně děti. Rozválené listové těsto potřete kečupem nebo hořčicí. Podél kratší strany vyskládejte párky tak, aby měly okolo sebe dostatečné místo na zabalení. Poté už jen odřízněte párek z každé strany, zabalte ho v těstě a nakrájejte na menší kousky. Následně už klasicky potřete vajíčkem a dejte upéct.

Zdroje: fresh.iprima.cz, nejrecept.cz, vareni.cz