Listové těsto je skvělá surovina, protože z ní můžete upéct jak sladké zákusky, tak i slané záviny či „zobání“ k vínu. V obchodech je těsto k dostání buďto mražené nebo chlazené. V čem je rozdíl?

Už v ceně. Za mraženou kostku listového těsta zaplatíte méně než za předpřipravené těsto z lednice. Rozdíl je také v tom, že mražené těsto má delší trvanlivost, ale horší chuť. Navíc musíte počkat, až rozmrzne, což trvá nějakou tu hodinu času. Proto mraženou variantu doporučujeme v případě, že nikam nespěcháte nebo si kupujete těsto do zásoby. V případě návštěv za dveřmi je nejlepší variantou půlkilový chlazený bochník nebo ještě lepší je plát těsta (300 g).

Chyby při přípravě domácího listového těsta


Během přípravy domácího listového těsta je důležité zajistit, že všechny suroviny jsou dobře vychlazené, včetně másla a vody, abychom zabránili jejich nadměrnému zahřátí, které by mohlo narušit strukturu těsta. Také je potřeba dávat pozor na přílišné válení a manipulaci s těstem, aby se udržela vrstevnatost. Rovnoměrná tloušťka těsta je klíčová, stejně jako důkladné ochlazení před pečením. Výběr správné teploty a pomalé pečení jsou rovněž důležité faktory, které zajistí, že vaše domácí listové těsto bude křehké a chutné.

Není to tedy nic snadného a je tedy opravdu lepší pořídit si těsto z obchodu.

Co s ním můžete všechno provést? Tohle video vám ukáže hned tři způsoby, jak těsto geniálně využít.

Zdroj: Youtube

Pokud chcete, můžete minimálně dva druhy připravovat současně. Vejdou se na jeden plech!

Slané plněné kremrole

Kupte si plát listového těsta a podélně ho nakrájejte na 1,5 centimetrové pruhy. Každý z nich vezměte a obtočte jím cukrářskou trubičku na kremrole. Pečivo dejte na pekáč vystlaný pečicím papírem. Potřete ho rozkvedlaným žloutkem a posypte sezamovými semínky. Pečte ho na 200 °C asi 20 minut.

Mezitím smíchejte lučinu, trochou majonézy a na kostky nakrájený uzený losos. Upečené a vychladlé kremrole postavte do pohárů a do tříčtvrtin je naplňte lososovou pěnou. Nakonec je ozdobte stočenými kolečky salámu či sýru a salátem.

Šťavnaté košíčky s mušlemi

Z plátu těsta vykrájejte větší kolečka. Polovinu z nich nechte tak, jak jsou, jen je zlehka propíchejte vidličkou. U druhé části vykrojte střed menším kolečkem, jako kdybyste vyráběli obří linecké cukroví. Spodní část (plné kolečko) potřete rozkvedlaným žloutkem a položte na něj vykrojenou polovinu, kterou také potřete vejcem.

Vše posypte sezamovými semínky a pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut. Upečené košíčky nechte vychladnout a odstraňte z nich nadýchanou část středu tak, aby uprostřed byla prohlubeň, která se dá plnit. Smíchejte tavený sýr s koktejlovou omáčkou a vzniklou směsí naplňte košíčky. Slané pohoštění dozdobte listovým salátem, nakládanými mušlemi a trochou sýrové omáčky. Luxusní nádech dodá pohoštění i trocha černého a červeného kaviáru.

Kostky s uzeným lososem

Plát chlazeného těsta nařežte na čtverce o rozměru 6 x 6 cm. Každý z nich potřete rozšlehaným vejcem a pečte je na 200 °C asi 6 minut. Poté kostky překryjte pečicím papírem. Dejte na něj dvě spodní části dortových forem a pečte ho dalších 10 minut. Proč je potřeba plechová zátěž? Protože kostky by byly tak zbytečně nadýchané a drobily by se.

Jakmile pečivo chytne zlatavou barvu, dejte ho stranou, aby vychladlo. V míse smíchejte tavený sýr s česnekovou majonézou. Kosky podélně rozpulte a naplňte majonézou. Na vrch slaného pohoštění dejte kousek uzeného lososa. Ale pozor, to není konec!

Slaný zákusek přiklopte další polovinou čtverečku, znovu potřete majonézou a přiklopte další půlkou. Tyhle vrstvené „patrové“ jednohubky nakonec ozdobte majonézou, ideálně z cukrářského sáčku s tvarovací hlavicí. Navrch přidejte jednu nakládanou brusinku. Hotovo a hostina může začít.

Nemáte čas?

Nakrájejte listové těsto na proužky. Do každého z nich zabalte jeden párek. Propletenec potřete vajíčkem a posypte sezamovými semínky. Pak stačí upéct pár minut v troubě a pohoštění je na světě.

Zdroje: www.dtest.cz, www.youtube.com

Související články