Lívance jsou pokrmem, který se v našich končinách objevil pravděpodobně v dobách Rakouska-Uherska a poměrně rychle zdomácněl. Jedná se o moučník z litého těsta, který se zpravidla dochucuje dalšími ingrediencemi. Různé podoby lívanců se dělají po celém světě, v Americe jsou například značně populární pancakes.

Jak na americké lívance bez kynutí? Inspirujte se na videu zde:

Zdroj: Youtube

Lívance bez kynutí

Nejprve utřete v misce či robotu 1 celé syrové vejce s 2 polévkovými lžícemi cukru a špetkou soli. Do hladkého krému pak postupně vmíchávejte 250 ml mléka, 250 g pšeničné mouky a 20 ml slunečnicového oleje. Ve výsledku byste měli docílit konzistence hladkého těsta. Následně můžete na rozpálené pánvi tvořit lívance, které jsou stejně nadýchané jako ty od našich babiček.

Klasická verze našich babiček je s kváskem

U nás se předávají recepty na lívance z generace na generaci a každá rodina mívá svůj oblíbený. Klasikou jsou samozřejmě ty s kváskem, který se dělá z droždí, cukru a mléka. Jednoduše se do teplého mléka nadrobí droždí s trochou cukru a nechá se na teplém místě vykynout v kvásek.

Recept na tradiční kynuté lívance

Do mísy nasypte 150 g hladké mouky, přidejte špetku soli, 15 g cukru krupice, 1 celé syrové vejce, 300 ml mléka a po vykynutí i kvásek. Směs řádně promíchejte, mělo by vám vzniknout hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte tak 20 minut kynout na teplém místě. Následně si na pánvičce rozehřejte plátek másla či trochu oleje a smažte na ní lívance z obou stran dozlatova.

Chcete zdravější variantu? Tady je postup:

Zdroj: Youtube

Zdravé banánové lívance

Do misky rozklepněte 1 čerstvé syrové vejce, přidejte ½ pokrájeného banánu na kolečka. Následně pomocí vidličky obě ingredience spojte a přidejte trošku mleté skořice. Vzniklé těsto by mělo být krásně hladké. Následně na předem rozpálené pánvi s trochou oleje tvořte lívance, které opečete klasickým způsobem z obou stran.

Zkuste i jiné zdravější ingredience

V receptech můžete mnohdy nahradit jak hladkou mouku, tak i plnotučné mléko. Použít lze mouku celozrnnou nebo také ovesné vločky. Klasické mléko zas můžete vyměnit za mléko rostlinné a místo smažení na tuku využít teflonovou pánev.

Lívance mohou mít pestré chutě

Tradičně se lívance mazaly máslem a sypaly cukrem, případně mletou skořicí. Oblíbená jsou i švestková povidla s tvarohem či zakysanou smetanou. Na lívance se také hodí jakékoliv ovoce a šlehačka, stejně tak čokoládová pomazánka, med či ořechy.

Zdroje: www.tipio.cz, www.damejidlo.cz, www.toprecepty.cz