Lívance se sodou jsou báječně nadýchané.
Zdroj: Profimedia.cz

Nadýchané lívance zajistí sodovka: Osvědčený trik profesionálů

Profíci i milovníci dobrého jídla jsou z těchto lívanců nadšení! Chcete je také vyzkoušet? Lívance se sodovkou není náročné připravit a jsou lehoučké jak obláček. Jen si dejte pozor na to, aby vám bublinky sodovky nevyprchaly.

Nadýchané lívance se sodovkou

Lívance se sodovkou nejsou nijak náročné, a přece je potřeba dát si na několik věcí pozor. Je jedno jaký typ sycené vody použijete. Klidně si udělejte sodovku doma, máte-li možnost. Nebo si kupte perlivou vodu v obchodě. Sodovky není potřeba velké množství, hlavně musí být opravdu ledově vychlazená.
Určitě víte, že studené těstíčko na smažení se chová docela jinak než těsto pokojové teploty. Ujistěte se, že máte dobře vychlazenou právě sodovku.
Dejte si také pozor na to, abyste se vlastním přičiněním o bublinky v těstě nepřipravili. Po promísení všech surovin už znova do těsta nezasahujte. Bublinky se totiž začnou okamžitě uvolňovat a dalším zbytečným mícháním byste o ně přišli.

Jak připravit lívance se sodovkou?

Na lívancové těsto si připravte následující suroviny, které je vhodné přesít a dobře promíchat ve velké míse:

  • 2 hrnky mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 a čtvrt lžičky jedlé sody
  • 1 a čtvrt lžičky prášku do pečení
  • 1 a čtvrt lžičky soli

Perlivá voda Lívance se sodovkou není náročné připravit Zdroj: Shutterstock

V druhé misce ručně promíchejte „mokré“ ingredience, šlehání není potřeba:

  • 2 velká vejce
  • 1 a tři čtvrtě hrnku kysaného nebo obyčejného mléka, podmáslí či kefíru
  • 1 a čtvrt hrnku sodovky
  • vanilkový cukr nebo dvě lžičky vanilkové esence
  • 3 lžičky rozpuštěného másla

Do větší misky se suchou směsí nalejte obsah druhé nádoby a dobře promíchejte. Jak už bylo řečeno. Nemíchejte znovu před smažením, připravili byste se o jemné bublinky a tím i o krásně nadýchané lívance.

Jak smažit lívance se sodovkou

Lívance smažte obvyklým způsobem. Ideální je smažení na přepuštěném másle. Ať už použijete jakýkoli tuk na smažení, pamatujte, že je lepší jen nepatrná vrstva tuku, respektive spíše sušší pánev.

Zdroje: www.bydlimekvalitne.czeverylittlecrumb.com

Akční letáky