Potřebujeme

  • 125 g mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 150 ml polotučného mléka
  • 4 lžičky slunečnicového oleje

na ozdobu

  • 100 g borůvek
  • 1 lžičku čirého medu
  • 100 g malin
  • 200 g husté zakysané smetany

Jak na to

  1. Příprava těsta: 10 minutTepelná úprava: 15—20 minutMnožství: 24 lívanečkůMouku s kypřicím práškem nasypeme do mísy a vmícháme cukr. Do dolíku v mouce rozklepneme vejce, vlijeme rozpuštěné máslo a trochu mléka. Mouku vmícháme do tekutiny a po částech přidáváme mléko, dokud nevznikne poměrně husté, hladké těsto.

Menší lžící nabíráme těsto a ze špičky lžíce (raději než ze strany) lijeme na středně rozpálenou a lžičkou oleje vymazanou pánev se silným dnem úhledné kulaté lívanečky. Kolem každého lívanečku musí být dost místa, abychom je mohli snadno obracet. Smažíme je asi 2 minuty, dokud neztuhnou.

Lívanečky otočíme a smažíme další 1—2 minuty do zlatohněda. Ukládáme je do velké a v troubě nahřáté mělké mísy, zabalíme do ubrousků a udržujeme teplé, než se usmaží ostatní. Po každé várce pánev vymastíme lžičkou oleje.

Borůvky nasypeme do mísy a vmícháme med. Přidáme maliny a ovoce mírně rozmačkáme, některé bobule necháme vcelku. Lívanečky podáváme teplé s medovo-ovocnou směsí a zakysanou smetanou.