obrázek z archivu ireceptar.cz

Lívanečky

Chuť na něco na zub uspokojí lívanečky. Obložit si je můžete malinami, borůvkami, jahodami, zkrátka tím co máte zrovna po ruce. Protože dezert není náročný na čas ani přípravu, je ideální první pomocí na akutní chuť na sladké.

 Potřebujeme

  • 125 g mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 150 ml polotučného mléka
  • 4 lžičky slunečnicového oleje

na ozdobu

      • 100 g borůvek
      • 1 lžičku čirého medu
      • 100 g malin
      • 200 g husté zakysané smetany

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

  1. Příprava těsta: 10 minut
    Tepelná úprava: 15—20 minut
    Množství: 24 lívanečků

    Mouku s kypřicím práškem nasypeme do mísy a vmícháme cukr. Do dolíku v mouce rozklepneme vejce, vlijeme rozpuštěné máslo a trochu mléka. Mouku vmícháme do tekutiny a po částech přidáváme mléko, dokud nevznikne poměrně husté, hladké těsto.

Menší lžící nabíráme těsto a ze špičky lžíce (raději než ze strany) lijeme na středně rozpálenou a lžičkou oleje vymazanou pánev se silným dnem úhledné kulaté lívanečky. Kolem každého lívanečku musí být dost místa, abychom je mohli snadno obracet. Smažíme je asi 2 minuty, dokud neztuhnou. 

Lívanečky otočíme a smažíme další 1—2 minuty do zlatohněda. Ukládáme je do velké a v troubě nahřáté mělké mísy, zabalíme do ubrousků a udržujeme teplé, než se usmaží ostatní. Po každé várce pánev vymastíme lžičkou oleje.

Borůvky nasypeme do mísy a vmícháme med. Přidáme maliny a ovoce mírně rozmačkáme, některé bobule necháme vcelku. Lívanečky podáváme teplé s medovo-ovocnou směsí a zakysanou smetanou.

Akční letáky