Zamilovali jste si zeleninovou pomazánku na dovolené nebo vás jen zaujal recept, který neznáte? Ljutenica neboli ljutenice chutná skvěle a určitě je možné si ji připravit doma. Není to nijak obtížné.

Jak Bulhaři tuto vynikající pomazánku na topinky dělají se můžete podívat v následujícím videopříspěvku na YouTube z kanálu Bokina kuhinja. Později si povíme, že podobná jídla mohou být ještě jednodušší na přípravu, než se může na první pohled zdát.

Zdroj: Youtube

Domácí ljutenica

Ve videopříspěvku bylo použito 3 kilogramů paprik, 2 kilo rajčat, 1 velká celá palička česneku, 4 až 5 pálivých papriček podle vašich preferencí, hrst čerstvé nasekané petrželky, 1 lžička cukru a 1,5 lžíce octa.

Zeleninu je třeba upéci v troubě nebo rozdusit a na závěr přidat cukr a trošku octa. Ljutenicu se hodí připravit ve velkém množství a ještě horkou plnit do sklenic. Takto vzniklou salsu můžete také krátce zavařit, aby vám vydržela déle.

Co rodina, to recept

Ljutenica je docela obyčejný recept, který je na Balkáně rozšířený a v každé rodině se dělá trošku jinak. Do zeleninové směsi je možné přidat lilek nebo cibuli. Ani pálivé papriky nejsou podmínkou! Prostě každý ji připravuje trochu po svém.

Hotové v mžiku

Láká vás kombinace těchto zelenin, ale zdá se vám to příliš pracné a množství příliš velké? Nechte se inspirovat recepty z veganské kuchyně, které tento a další tradiční recepty zpracovávají moderně a po svém. Jak?

Jemná nátěrka, kterou můžete jíst s pečivem, ale také se zeleninou nebo ji použít jako omáčku na těstoviny či základ polévky, je ze stejných ingrediencí, jen mnohem rychlejší a vlastně bez práce. Stačí zeleninu upéci nebo ugrilovat a vhodit do mixéru.

Na plech či do fritézy

Na plech nebo také na zásuvku vzduchové fritézy položte rozkrojené očištěné papriky i kozí rohy či chilli papričky, celá malá rajčátka nebo půlky větších, celou paličku česneku s odkrojeným půlcentimetrem, aby bylo vidět v řezu jednotlivé stroužky a vše přelijte kapkou olivového oleje nebo postříkejte olejem ve spreji. Zeleninu dejte pod gril nebo do trouby, dokud se nezačnou tvořit puchýřky na slupce.

Fantazii se meze nekladou

Z paprik a rajčat můžete slupku stáhnout. Upečený česnek vymáčkněte z paličky a vše dejte do mixéru ke krátkému rozmělnění. Takto vzniklou omáčku můžete dochutit podle vašich představ a sníst ještě teplou či za studena s čerstvým pečivem nebo suchary či tacos. Lze ji také použít jako dip k masu, omáčku k těstovinám nebo základ polévky. Na dochucení se hodí sůl a pepř, ale také nasekané bylinky jako petrželka, pažitka či koriandr.  

Související články

Zdroje: toprecepty.cz, wellplated.com