Losos s kapustou

Potřebujeme

  • čtvrt hrnku grapefruitové šťávy
  • 1,5 lžíce medu
  • 1,5 lžíce hořčice
  • čtvrt lžičky sladké papriky
  • 4 plátky lososa (asi po 150 g)
  • olivový olej
  • 700 g kapusty
  • polovinu červené a žluté papriky

Jak na to

V míse smícháme grapefruitovou šťávu, hořčici, med a sladkou papriku. V marinádě obalíme porce lososa a dáme je asi na půl hodiny odpočinout do lednice.

Krátce povaříme kapustu a necháme ji okapat. Na oleji osmažíme nakrájenou červenou a žlutou papriku a přidáme k ní kapustu.

Lososa vyndáme z marinády, kůží dolů ho položíme na rošt a asi 3 minuty ho opékáme na grilu. Pak ho potřeme zbylou marinádou a opékáme další 3 až 4 minuty.

Na talíři porce ryby obložíme zeleninou.

Losos s kaviárem

Potřebujeme

  • 4 filety z lososa
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 lžičky kaviáru
  • citron
  • bílý pepř, sůl

Jak na to

Mírně osolenou rybu dusíme v páře asi 7 minut. Porce urovnáme na nahřáté talíře, opepříme, zakapeme citronem, ozdobíme majonézou, kaviárem a navrch položíme kolečko citronu. Chutnou přílohou k vařeným a dušeným rybám i k rybím předkrmům jsou půlky housek nebo plátky veky, které osmažíme na másle.

Losos se salsou

Potřebujeme

  • 4 kousky lososa
  • 4 lžičky pepře čtyř barev
  • 150 g řeřichy

na mangovou salsu:

  • 1 mango
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžičky nahrubo nasekaného červeného pepře
  • 3 lžíce koriandru
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • tabasco

Jak na to

Směs barevných pepřů nahrubo roztlučeme a vmáčkneme je do masa. Lososa opečeme z každé strany asi 4 minuty na pánvi lehce potřené olejem.

Mangovou salsu připravíme z manga nakrájeného na kostičky, ke kterým přidáme nasekané jarní cibulky, červený pepř, koriandr, šťávu z limetky, olej a tabasco. Hotovou rybu salsou přelijeme.

Jiná varianta

Místo pepře můžeme lososové filety připravit s křenem. Smícháme 2 lžíce křenové pasty se žloutkem a do této směsi namočíme stranu lososa bez kůže. Pak smícháme 100 g čerstvé strouhanky se lžící petrželky a strouhanku vmáčkneme do křenem pomazané strany porce. Na pánvi rozehřejeme trochu másla, lososa do něj vložíme obalenou stranou a smažíme asi 2 minuty. Pak rybu obrátíme a smažíme dalších 5 minut.

Pro Recepty Receptáře M. Štěpnička, I. Veselý, foto autoři, Shutterstock a archiv