Losos s kapustou
Potřebujeme
- čtvrt hrnku grapefruitové šťávy
- 1,5 lžíce medu
- 1,5 lžíce hořčice
- čtvrt lžičky sladké papriky
- 4 plátky lososa (asi po 150 g)
- olivový olej
- 700 g kapusty
- polovinu červené a žluté papriky
Jak na to
V míse smícháme grapefruitovou šťávu, hořčici, med a sladkou papriku. V marinádě obalíme porce lososa a dáme je asi na půl hodiny odpočinout do lednice.
Krátce povaříme kapustu a necháme ji okapat. Na oleji osmažíme nakrájenou červenou a žlutou papriku a přidáme k ní kapustu.
Lososa vyndáme z marinády, kůží dolů ho položíme na rošt a asi 3 minuty ho opékáme na grilu. Pak ho potřeme zbylou marinádou a opékáme další 3 až 4 minuty.
Na talíři porce ryby obložíme zeleninou.
Losos s kaviárem
Potřebujeme
- 4 filety z lososa
- 2 lžíce majonézy
- 4 lžičky kaviáru
- citron
- bílý pepř, sůl
Jak na to
Mírně osolenou rybu dusíme v páře asi 7 minut. Porce urovnáme na nahřáté talíře, opepříme, zakapeme citronem, ozdobíme majonézou, kaviárem a navrch položíme kolečko citronu. Chutnou přílohou k vařeným a dušeným rybám i k rybím předkrmům jsou půlky housek nebo plátky veky, které osmažíme na másle.
Losos se salsou
Potřebujeme
- 4 kousky lososa
- 4 lžičky pepře čtyř barev
- 150 g řeřichy
na mangovou salsu:
- 1 mango
- 3 jarní cibulky
- 2 lžičky nahrubo nasekaného červeného pepře
- 3 lžíce koriandru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- tabasco
Jak na to
Směs barevných pepřů nahrubo roztlučeme a vmáčkneme je do masa. Lososa opečeme z každé strany asi 4 minuty na pánvi lehce potřené olejem.
Mangovou salsu připravíme z manga nakrájeného na kostičky, ke kterým přidáme nasekané jarní cibulky, červený pepř, koriandr, šťávu z limetky, olej a tabasco. Hotovou rybu salsou přelijeme.
Jiná varianta
Místo pepře můžeme lososové filety připravit s křenem. Smícháme 2 lžíce křenové pasty se žloutkem a do této směsi namočíme stranu lososa bez kůže. Pak smícháme 100 g čerstvé strouhanky se lžící petrželky a strouhanku vmáčkneme do křenem pomazané strany porce. Na pánvi rozehřejeme trochu másla, lososa do něj vložíme obalenou stranou a smažíme asi 2 minuty. Pak rybu obrátíme a smažíme dalších 5 minut.
Pro Recepty Receptáře M. Štěpnička, I. Veselý, foto autoři, Shutterstock a archiv