Lososové nugetky s hráškem, batátovým pyré a bazalkovým pestem mohou být příjemným zpestřením jídelníčku. Září jarními barvami a zároveň zahřejí po mrazivé procházce.

Lososové nugetky

  • losos chlazený
  • sůl
  • citron
  • olivový olej

Hrášek na másle

  • mladý mražený hrášek
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Batátové pyré

  • batáty
  • brambory (brambor přibližně stejné množství jako batát)
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • mléko

Na dohotovení

  • bazalkové pesto (v sezóně můžete nahradit pestem z medvědího česneku)
  • červená cibule

Začneme přípravou batátového pyré. Batáty a brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme vařit v osolené vodě. Doba varu batát a brambor je podobná, vaříme, až oba druhy zeleniny změknou. Uvařené slijeme, rozšťoucháme, přidáme máslo a ohřáté mléko a vymícháme hladkou kaši. Uchováme v teple.

V rendlíku rozpálíme máslo, vsypeme zmrzlý hrášek, osolíme a opepříme, podlijeme lžící vody a za občasného míchání podusíme do změknutí hrášku.

Lososa zbavíme kůže, nakrájíme na nugetky, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. V pánvi rozpálíme trochu olivového oleje (není ho potřeba moc, losos sám pustí část tuku) a pečeme lososové nugetky ze všech stran.

Červenou cibuli nakrájíme na tenké plátky.

Na talíře navrstvíme batátové pyré, na něj dušený hrášek. Na hrášek naaranžujeme lososové nugetky, na každou dáme trošku bazalkového pesta a ozdobíme trochou červené cibule.