Většina z nás vaří brambory oloupané a překrojené nejméně na polovinu. Na brambory vařené ve slupce dojde maximálně tak při přípravě vánočního bramborového salátu. Přitom vaření ve slupce je mnohem zdravější. Brambory si uchovají nejen lepší chuť, ale i víc tělu prospěšných látek, jako je fosfor, hořčík, draslík, vitamin C nebo vitaminy skupiny B. V bramborách vařených ve slupce zůstane po uvaření 90 % vitaminu C, zatímco u brambor vařených ve stavu „oloupané a nakrájené“ toho nikdy nedocílíme, u takto připravovaných brambor klesá množství vitaminu C až na 20 % původní hodnoty. Záleží ale také na druhu brambor – salátové, označované písmenem A, by se ani jinak než ve slupce připravovat neměly, přílohové, označované písmenem B, jsou po přípravě ve slupce také mnohem lepší. Jedině varný typ C, vhodný na bramborové kaše a těsta, se k vaření ve slupce nehodí, tam je namístě je před vařením oloupat a nakrájet.

Vaření ve slupce ale má kromě příznivých dopadů na naše zdraví ještě jeden nepopiratelný klad – odpadá při něm zdlouhavé loupání slupky! Zapomeňte na hmoždění s nožem a popálené prsty, slupky se můžete zbavit mnohem rychleji a elegantněji. Jak? Tady je překvapivě jednoduchý návod.

Brambory ve slupce omyjeme a před vařením po obvodu nařízneme ostrým nožem. Nesmí to být ale příliš hluboký řez, pouze povrchový, aby narušil právě jen slupku, ne vnitřek brambory. Je také dobré mít všechny brambory přibližně stejné velikosti, aby byly hotové ve stejnou dobu.

Vložíme brambory do osolené vařící vody s kmínem a vaříme cca 15 minut. Potom horkou vodu slijeme a brambory na 1 až 2 minuty zchladíme studenou vodou. Když už se dají brambory vzít do ruky, zkuste pouhými prsty stáhnout jednotlivé půlky slupky. Budete překvapení, jak snadno to jde. Zaručujeme vám, že se k loupání nožem už nevrátíte!