Loupání česneku dokáže odradit zejména v případě, pokud potřebujete více hlaviček nebo větší množství stroužků najednou. Naše babičky měly na loupání česneku triky, díky kterým si ušetřily spoustu času a práce. Jedním z nich je oloupat česnek pomocí horké vody. Pojďte se s námi pustit do práce.

  • Naplňte varnou konvici s vodou a dejte ji vařit.
  • Mezitím rozeberte paličku česneku na stroužky.
  • Vezměte skleněnou či porcelánovou misku a stroužky do ní přendejte.
  • Jakmile se voda uvaří, nalijte ji na stroužky v misce.
  • Stroužkům česneku stačí minuta v horké vodě, aby šly dobře loupat.
  • Připravte si ostrý nůž, kterým nejprve u stroužků odřízněte tuhou horní část.
  • Následně položte stroužek na prkénko a plochou stranou nože ho jemně zmáčkněte. Slupka se uvolní a pak už stačí stroužek jemně mezi prsty vyloupnout.

Lis na česnek

Věděli jste, že pokud potřebujete prolisovaný česnek, nemusíte ho do lisu vkládat oloupaný? Jednoduše vložte neoloupaný stroužek česneku do lisu a pořádně stiskněte. Slupka zůstane uvnitř a česnek se perfektně prolisuje.

Rada navíc

Jak dobře vyčistit lis na česnek?

Lis na česnek se po použití špatně umývá a čistí. S námi to však hravě zvládnete.

Připravte si olej na vaření, párátko, starý zubní kartáček a teplou vodu. Pozor, ještě než začnete lisovat česnek pečlivě lis promažte olejem. Po použití otvory vyčistěte starým zubním kartáčkem a ty otvory, v nichž zůstaly zbytky česneku, propíchejte párátkem. Na závěr lis opláchněte v teplé vodě.

  • Náš tip
  • Zapáchají vám po manipulaci s česnekem ruce a prsty? Pouhé umytí mýdlem většinou nepomůže. Nepříjemného zápachu se zbavíte třeba kokosovým olejem. Pečlivě ho vetřete do kůže, nezapomeňte ani na kůžičku kolem nehtů a vetřete ho i za nehty. Na závěr ruce umyjte mýdlem a teplou vodou.

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, Abecedazahrady.cz