V domácnosti obvykle nepotřebujeme loupat mnoho vajec najednou. Pokud však chystáme studené pohoštění pro větší počet hostů, určitě se hodí nejen ušetřit při loupání čas, ale oceníme i vzhledově nepoškozená vejce. Že je možné loupat vajíčka velmi rychle, předvedl v únoru 1998 Josef Musil, tehdy ještě student SOU společného stravování a hotelové školy v Pelhřimově. Za pouhé 2 minuty oloupal 36 natvrdo uvařených vajec a za svůj výkon si vysloužil zápis do České knihy rekordů.

Skořápku před vařením propíchněte

Na tupém konci vajíčka je vzduchová komůrka (prostor o průměrné výšce 1-2 mm a šířce 13-15 mm). Pokud v tomto místě skořápku opatrně propíchneme ještě před vařením, usnadníme si následné loupání.

Dírka však musí být opravdu drobná a špendlík by neměl zajet do vajíčka hluboko. Nejlépe dírku vytvoříme slabším špendlíkem nebo jehlou. Při použití příliš silného špendlíku by se skořápka mohla rozlomit. Kdo připravuje vajíček více, může si pořídit speciální nástroj. Objevit ho můžete pod názvem propichovač vajec nebo trn na vejce.

Vajíčko širší částí posadíte na propichovač a jemně zatlačíte. Ze spodní části se vysune trn, který skořápku perforuje.

Uvařit a prudce zchladit

K úspěchu vedou někdy velmi jednoduché triky. Pro vaření se příliš nehodí čerstvě snesená vejce – loupou se hůře. Samozřejmostí by mělo být, že vajíčka před vařením vyndáme v předstihu z chladničky. Naopak po uvaření je vhodné je prudce zchladit. Z uvařených vajec slijeme vodu a natočíme studenou (můžete přidat i led, máte-li jej po ruce), ve které je necháme 1,5-2 minuty zchladnout. Pak už se můžeme pustit do loupání.

Pomůže jedlá soda i sůl

Dalším trikem, který usnadní loupání vajec, je přidání lžičky jedlé sody do vody, ve které vejce vaříme. Soda při vaření zvyšuje pH bílku, který se následně méně lepí na skořápku. Ještě dostupnější možností je dříve, než se vejce začnou vařit, nasypat do vody trochu soli. Sůl nejen, že usnadní loupání vajec, ale také zabrání bílku vytéct do vody, pokud některé vejce praskne.

Zdroj: www.wikihow.cz, bydlimeutulne.cz