Slupky z ovoce a zeleniny mají obecně vyšší obsah antioxidantů, vlákniny, vitamínů a minerálů než dužina. Množství živin se však liší podle daného druhu. Spousta lidí loupe ovoce a zeleninu, aby snížila množství zkonzumovaných chemikálií. Ani zde však není výsledek stoprocentní.

Loupat nebo neloupat

„Omytím se zbavíme jen prachu a spór mikroorganismů na povrchu a částečně zbytků po aplikaci kontaktních povrchových pesticidů. Škodliviny jako dusičnany, těžké kovy a zbytky pesticidů se ale mohou dostat do dužniny a pak nepomůže ani omytí ani oloupání," konstatuje Oldřich Faměra z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze.

Dodává, že zárodky chorob a vzduchem donesené chemikálie jsou i na produktech z vlastní zahrádky nebo bioprodukce. Neloupané ovoce a zeleninu tak vždy před konzumací důkladně omyjte pod proudem vody a současně otírejte povrch.

Jaké ovoce a zeleninu neloupat

Neloupané ovoce a zelenina mohou mít až o 33 procent více vlákniny a mohou obsahovat až 328krát více antioxidantů než jejich oloupaní kolegové.

Jablka a hrušky

Do sladkých plodů se po omytí klidně zakousněte. Jablka a hrušky obsahují více než 30 minerálních látek, mezi které patří železo, fosfor a hořčík. Ve velké míře se vyskytují ve slupce.

Mrkev a petržel

Mrkev je bohatá na polyacetyleny. Sloučeniny, které se nyní zkoumají pro svůj potenciál zabíjet lidské rakovinné buňky. Jsou také antifungální, antibakteriální a mají protizánětlivé účinky. Tyto chemické látky se však nacházejí těsně pod slupkou. Škrabkou byste je tedy zbytečně odstranili. Podobně je na tom i petržel.

Brambory

Bramborové slupky mají více vlákniny, železa, kyseliny listové a antioxidantů než dužina. Celá plodina je bohatá také na vitamín C, A i K. „Oloupání nehraje u brambor roli, protože případné zbytky pesticidů budou uvnitř hlízy. Výjimkou jsou ty ošetřené proti klíčení ve skladu, zde můžeme odstraněním slupky snížit celkový obsah škodlivých látek," říká Oldřich Faměra.

Lilek

Slupka lilku je nabitá antioxidantem zvaným nasunin. Sloučenina nebyla sama o sobě důkladně prozkoumána, ale studie na zvířatech naznačuje, že je hodnotná pro vývoj a regeneraci mozku. Nasunin navíc patří mezi flavonoidy, které mají schopnost regulovat váhu.

Jaké ovoce a zeleninu raději loupat

„Loupal bych kupované salátové okurky, zvláště skleníkové, tedy hladké hadovky, které se zpravidla intenzivně stříkají. Domácí neošetřené okurky postačí omýt, slupka navíc obsahuje množství chlorofylu i vitaminů C," upozorňuje Oldřich Faměra. Podobně jsou na tom i cukety.

Tropické ovoce

Ananas, papája, mango, banány, meloun a liči jsou tropické ovoce, které byste měli vždy oloupat. Slupky se špatně žvýkají a tráví nebo jsou rovnou nepoživatelné.

Avokádo, česnek a cibule

Avokádo je dobrým zdrojem vlákniny , draslíku, kyseliny listové a mononenasycených tuků. Slupka je však těžko stravitelná. Podobně je na tom i česnek a cibule. Jejich slupku můžete vařit, vždy ji ale vyhoďte a nekonzumujte.

Zdroj: www.tyden.cz, www.readersdigest.ca, www.menshealth.com, www.kupi.cz