Tato česká pochoutka se považuje za poměrně rychlé a snadné jídlo pro celou rodinu. Recept podle Zdeňka Pohlreicha je však důkazem toho, že i tradiční pokrmy mohou být zdokonaleny a povýšeny na úroveň špičkové gastronomie.

S pečlivým výběrem ingrediencí, precizní přípravou a estetickým servírováním se tak stane tento pokrm zážitkem pro každého strávníka, ať už se jedná o domácí přípravu nebo profesionální vaření v restauraci.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Luxusní buřtguláš si můžete připravit také podle jednoduchého video receptu na YouTube, na kanálu RBB Plus:

Zdroj: Youtube

Uzenina jako hlavní přísada

Jak už ze samotného názvu pokrmu vyplývá, tak právě špekáčky dodají buřtguláši tu pravou chuť! Použít však můžete i jinou uzeninu, jako je párek, gothaj či jiný točený salám. Jakmile budete mít tuto hlavní ingredienci po ruce, můžete se pustit do vaření dokonalého buřtguláše podle Zdeňka Pohlreicha!

Restování nakrájených špekáčků

Ze všeho nejdříve si nadrobno nakrájejte dvě bílé cibule, které poté zpěňte ve větším hrnci na rozehřátém sádle. Následně přidejte 4-5 špekáčků nakrájených na větší kousky společně s rozetřenými dvěma stroužky česneku.

Po dostatečném opečení posypte uzeninu dvěma lžícemi sladké mleté papriky a trochou sušeného chilli. Vše promíchejte a zalijte litrem vody.

Vaření pro perfektní spojení chutí

Šest větších brambor nakrájených na podobně velké kostky jako špekáčky přidejte do hrnce k připravené směsi. Vše osolte a dejte vařit na 15-20 minut, aby brambory byly krásně měkké. Po uplynulé době přidejte ve dlaních rozemnuté dvě lžíce sušené majoránky, čímž buřtguláš získá nádhernou vůni i chuť tohoto koření.

Zahuštění na závěr

Aby buřtguláš nebyl tekutý jako polévka, tak je zapotřebí ho ještě zahustit. Do hrníčku nalijte trochu vody, ve které pečlivě rozmíchejte hladkou mouku, dokud vám z ní nevznikne kašička. Tu následně za stálého míchání přidejte do buřtguláše.

Pro milovníky smetanových jídel lze přidat ještě smetanu na vaření, která celý pokrm krásně zjemní.

Servírování jako ve špičkové restauraci

Hotový buřtguláš nalijte do hlubokých talířů a před tím, než ho budete servírovat, pokrm posypte čerstvě nasekanou jarní cibulkou. Nezapomeňte také na čerstvý chléb, který k buřtguláši neodmyslitelně patří.

Jestliže vám něco zbyde do druhého dne, nemusíte věšet hlavu, poněvadž se guláš přes noc uleží a budete mít ještě dokonalejší chuť!

Související články

Zdroje: bestrecepty.cz, apetitonline.cz