Míchaná vajíčka stokrát jinak
Míchaná vajíčka jsou oblíbeným jídlem, které se hodí vlastně kdykoli. Příprava je rychlá a dalo by se říct, že na ni ve skutečnosti nepotřebujete nic, jen vejce a trochu másla nebo oleje.
Do míchaných vajec se však často přidávalo poměrně velké množství ingrediencí a to minimálně ze dvou důvodů. Na chuť a na zvětšení objemu bez nutnosti přidání vajec. Proto se stala ve většině domácností klasikou vajíčka na cibulce. Jsou nejen chutná, ale také levná.
Cibulka však rozhodně není jedinou ingrediencí, která se v českých domácnostech používala.
Podívejte se na příspěvek z kanálu Žádný špeky – levné a chutné vaření, který nabízí také variaci na míchaná vajíčka s touto speciální ingrediencí. Která to asi tak je?
Míchaná vajíčka se sýrem a česnekem
Do míchaných vajíček je možné přidat ledacos, jiný recept například doporučuje do najemno nakrájené cibulky přidat také stroužek propasírovaného česneku, dobře na másle a oleji osmahnout a přidat vajíčka. Těsně před tím, než vejce zhutní, přidejte také trošku nastrouhaného sýra podle vaší libosti.
Vajíčka s houbami
A co tam máme dál? Vajíčka můžete připravit také s houbami. Buďte ale střídmí, nechceme totiž smaženici, ale jen trošku pokrájených čerstvých lesních hub nebo kupovaných žampionů. Ty přijdou na pánev po hrsti osmahnuté šalotky s drobnými kostičkami anglické slaniny. Orestujte je společně a nemusíte již přidávat žádné oleje či másla.
Následně přidejte houby a až na konec vejce. Osolte těsně před stažením z plotny a užijte si pochoutku s čerstvým pečivem.
Šakšuka: Orientální míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka à la šakšuka čili vejce na másle, cibulce, paprice a rajčatech, jsou klasikou ze severní Afriky. Na másle osmahněte trošku šalotky, přidejte nadrobno nakrájené rajče a papriku, směs dobře orestujte, prohřejte a trošku posolte, aby se zelenina pěkně rozpadla.
Do vzniklé směsi přidejte několik vajec, rozmíchejte, dochuťte mletým černým pepřem a je hotovo. Pokud toužíte po autentičtější orientální chuti, přidejte také špetku římského kmínu nebo nasekaný čerstvý koriandr.
Zdroje: prozeny.cz, recepty.blesk.cz