Lahvička maggi byla kdysi součástí každé domácnosti a každého stolu v restauraci k dochucení polévek a omáček. V současné době ho můžete sehnat v obchodě od mnoha výrobců, ovšem většinou obsahují i různá chemická dochucovadla. Využijte proto libečku lékařského, kterému se lidově říká právě maggi.

Libeček je voňavá a zdravá lahoda

Vzrostlá bylina s velkými lístky se s oblibou na zahradách pěstuje jako koření. Není na péči vůbec náročná a velice rychle roste, a to až do výšky 2 m. A co je pro ni nejvíc charakteristické? Samozřejmě její specifická vůně a chuť. Jsou to rostliny natolik aromatické, že byste měli libečkem ochucovat pokrmy pouze pár lístky.

Nejvhodnější jsou ty mladé, starší listy mívají někdy nahořklou chuť. Libečku je nejlepší po odkvětu seříznout listy i se stonky a uchovat si je do kuchyně. Rostlinu si můžete dát do mrazáku, usušit, anebo si z něj vyrobit dochucovadlo plné zdraví.

Připravte si potřebné ingredience

  • 1 mísa libečku i se stonky
  • 4 dcl vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce majoránky

Je to rychlovka

Libeček řádně omyjte, nejlépe pod tekoucí vodou nebo pod sprchou, a najemno ho rozmixujte. Poté ho vložte do hrnce, zalijte ho vodou a nechte vařit po dobu 15 minut. Poté směs nechte lehce vychladnout, sceďte přes tenké plátýnko a zbytek důkladně vymačkejte. Následně přidejte špetku soli, připravený olej i majoránku. Vždy je lepší čerstvá, ale lze použít i sušenou. Nakonec tento výluh při varu zredukujte zhruba na polovinu, nalijte do skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Libeček nejen dochutí, ale i léčí

Právě tuto léčivou bylinu s oblibou pěstovali už za starověku v mnoha klášterních zahradách, pro její silné účinky proti nadýmání a špatnému trávení. Už tehdy se libeček používal i jako oblíbené afrodiziakum.

V současné době se s úspěchem využívá pro své močopudné účinky k léčbě zánětů močových cest a onemocnění ledvin. Dokáže pročistit celý organismus i krev. Velice prospívá při srdečních chorobách, protože zlepšuje krevní oběh. Libeček je skvělý i pro všechny s revmatismem a dnou. A dokonce vám uleví i s pálením žáhy.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.prostreno.cz, www.m.magazinplus.cz