Sklizeň listů libečku lékařského (Levisticum officinale).

Maggi z libečku

Na zahrádce bude i letos úroda zelených bylinek – třeba libeček je krásně urostlý a kvete. Zelené natě bývá všude tolik, že ji při běžném vaření nestačíme spotřebovat. Kromě zamrazování a sušení můžeme zelené bylinky také konzervovat solí.

obrázek z archivu ireceptar.czList libečkuAutor: Archiv ireceptar.cz

Jen při vaření pak musíme pamatovat na to, že nejdřív přidáme tyhle nasolené směsi a teprve pak pokrm dosolujeme na konečnou chuť. Libeček opláchneme a osušíme, listy i tenčí stonky nakrájíme najemno a přidáme najemno nakrájené listy kopřivy (libeček a kopřiva v poměru 4:1).

Na dvoulitrovou misku nakrájených bylinek přidáme asi 4-5 lžic soli a promícháme.

Po několika minutách můžeme směs dávat do sklenic s uzávěrem (např. od tatarské omáčky), bylinky se snažíme upěchovat jako zelí při nakládání do soudků.

Bylinky pustí šťávu, která má chuť maggi. Nahoru můžeme nalít 1-2 lžíce oleje.

V lednici směs vydrží i bez oleje velmi dlouho. V zimě se nám zelené bylinky hodí do bramboraček a gulášových polévek nebo i pod maso.

Zdeňka Sikorová, Bystřice