Známé a u nás i značně oblíbené tekuté koření maggi dříve nesmělo chybět nejen v žádné domácnosti, ale ani v žádné restauraci. Dodnes se používá, nejvíce na dochucení polévek. Pokud chcete mít doma domácí variantu, můžete si ji velice jednoduchým způsobem připravit z voňavého libečku. Je bez chemických přísad a konzervantů a skvěle se hodí k dochucení polévek, omáček, dušených pokrmů a mnoha dalších jídel.

Chcete vidět, jak postupovat při přípravě domácího libečkového maggi? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Vaříme s Mozkem:

Zdroj: Youtube

Vyhlášené polévkové koření

Maggi je jedním z nejčastěji užívaných dochucovadel a patří mezi nejznámější produkty stejnojmenné společnosti. Proslavila se kromě jiného hlavně bujóny nebo instantními polévkami. Zakladatel firmy Maggi tuto směs na trh uvedl dokonce jako koncentrovaný tekutý bujon.

Zdravější maggi

Vzhledem k tomu, že je Maggi z obchodů plné přidaných látek, zvýrazňovačů chutí a velkého množství soli, je ideálním řešením vyrobit si zdravější variantu a čistě přírodní produkt. Delikátní chuť dodá čerstvý libeček.

Jak zpracovat libeček

Nejlepší je použít ještě mladé listy, jsou plné vůně a nabité vitamíny. Pokud budete libeček zastříhávat po celou sezónu, vždy se nějaké objeví. Nenechte libeček zbytečně vykvést.

Specifická vůně

Libeček má velice intenzivní a specifické aroma a lehce nasládlou chuť, která připomíná celer s mírným pepřovým nádechem. Jedná se o dokonalou ingredienci pro domácí maggi. A jak si ho připravit?

Postup přípravy

Libeček pečlivě omyjte a rozmixujte nebo nasekejte v sekáčku. Dejte do hrnce, přidejte 400 ml vody a vařte 15 minut. Směs pak přeceďte přes plátýnko a pořádně vymačkejte. Přisypte 1 lžičku soli, dodejte 2 lžíce slunečnicového oleje a můžete přidat i 1 lžíci čerstvé nebo sušené majoránky.

Pak směs vařte, dokud se její množství nezredukuje na polovinu. Poté maggi nalijte do skleniček nebo malých lahviček a pevně uzavřete. 

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.magazin.recepty.cz, ww.prostreno.cz