Užíváte si ještě podvečerních zahradních grilovaček? Překvapte přátele lehkou studenou omáčkou, která se hodí nejen k masu, ale i k zelenině. Domácí majonéza bez vajec je naprosto dietní, jemná a skvěle chutná. Neváhejte a vyzkoušejte ji!
Majonéza bez vajec? Možná to zní poněkud zvláštně… Ovšem vy můžete použít jinou surovinu, a tou je červená čočka, díky níž si vytvoříte základ bezvaječné majonézy. Budete z ní moci připravit i tatarskou omáčku nebo dresink dle svých chutí a dostupných surovin.
Studená omáčka bez vajec
Červené čočky budete potřebovat 100 gramů. Zalijte ji trojnásobným množstvím vody a nechte ji v ní přes noc odstát. Druhý den směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého mléka, které přecedíte přes sítko do hrnce.
Červené čočky budete potřebovat 100 gramů. Zalijte ji trojnásobným množstvím vody a nechte ji v ní přes noc odstát.
Přidejte 3 polévkové lžíce sójového sušeného mléka, protože obsahuje lecitin, který funguje jako emulgátor. Za stálého míchání přiveďte k varu, směs vám začne postupně houstnout. Poté hrnec stáhněte z ploténky a nechte vychladnout. Z tohoto základu si můžete udělat jak majonézu, tak i tatarskou omáčku.
Postup na výrobu majonézy
Do připravené směsi přidejte 0,5 kávové lžičky soli, 2 lžičky cukru, trošku vody, citronovou šťávu dle chuti, 2 lžičky plnotučné hořčice a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Následně přidejte 3 až 5 lžic panenského olivového oleje, a ještě jednou použijte mixér.
Výsledkem bude velice lehká a nadýchaná majonéza. Nalijte ji do čistých uzavíratelných skleniček a uchovávejte v lednici, kde dosáhne té správné tuhé konzistence.
Z čočkového základu si můžete udělat jak majonézu, tak i tatarskou omáčku.
Postup na výrobu tatarské omáčky
Nakrájejte si najemno cibuli, v misce ji zalijte horkou vodou a nechte ji tak chvíli odstát. Díky tomu se nebude v tatarské omáčce kazit. Mezitím si nadrobno nakrájejte kyselé nakládané okurky.
Do základní čočkové směsi nasypte scezenou cibulku společně s okurkami a řádně promíchejte. Dle fantazie můžete přidat i další ingredience jako například bylinky, pepř, chilli papričky, kopr, česnek… Stejně jako u předchozího receptů skladujte v lednici v uzavíratelné skleničce.
Inspirujte se na videu zde:
Zdroje: www.vareni.cz, www.kupi.cz, www.carujeme.cz