Majonéza bez vajec? Možná to zní poněkud zvláštně, ale jde to.
Zdroj: shutterstock.com

Majonéza a tatarka bez vajec. Je to možné, dělaly to tak i naše babičky

Užíváte si ještě podvečerních zahradních grilovaček? Překvapte přátele lehkou studenou omáčkou, která se hodí nejen k masu, ale i k zelenině. Domácí majonéza bez vajec je naprosto dietní, jemná a skvěle chutná. Neváhejte a vyzkoušejte ji!

Majonéza bez vajec? Možná to zní poněkud zvláštně… Ovšem vy můžete použít jinou surovinu, a tou je červená čočka, díky níž si vytvoříte základ bezvaječné majonézy. Budete z ní moci připravit i tatarskou omáčku nebo dresink dle svých chutí a dostupných surovin.

Studená omáčka bez vajec

Červené čočky budete potřebovat 100 gramů. Zalijte ji trojnásobným množstvím vody a nechte ji v ní přes noc odstát. Druhý den směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého mléka, které přecedíte přes sítko do hrnce.

červená čočka Červené čočky budete potřebovat 100 gramů. Zalijte ji trojnásobným množstvím vody a nechte ji v ní přes noc odstát. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Přidejte 3 polévkové lžíce sójového sušeného mléka, protože obsahuje lecitin, který funguje jako emulgátor. Za stálého míchání přiveďte k varu, směs vám začne postupně houstnout. Poté hrnec stáhněte z ploténky a nechte vychladnout. Z tohoto základu si můžete udělat jak majonézu, tak i tatarskou omáčku.

Postup na výrobu majonézy

Do připravené směsi přidejte 0,5 kávové lžičky soli, 2 lžičky cukru, trošku vody, citronovou šťávu dle chuti, 2 lžičky plnotučné hořčice a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Následně přidejte 3 až 5 lžic panenského olivového oleje, a ještě jednou použijte mixér.

Výsledkem bude velice lehká a nadýchaná majonéza. Nalijte ji do čistých uzavíratelných skleniček a uchovávejte v lednici, kde dosáhne té správné tuhé konzistence.

tatarská omáčka tatarka Z čočkového základu si můžete udělat jak majonézu, tak i tatarskou omáčku. Zdroj: shutterstock.com

Postup na výrobu tatarské omáčky

Nakrájejte si najemno cibuli, v misce ji zalijte horkou vodou a nechte ji tak chvíli odstát. Díky tomu se nebude v tatarské omáčce kazit. Mezitím si nadrobno nakrájejte kyselé nakládané okurky.

Do základní čočkové směsi nasypte scezenou cibulku společně s okurkami a řádně promíchejte. Dle fantazie můžete přidat i další ingredience jako například bylinky, pepř, chilli papričky, kopr, česnek… Stejně jako u předchozího receptů skladujte v lednici v uzavíratelné skleničce.

Inspirujte se na videu zde:

Zdroje: www.vareni.czwww.kupi.czwww.carujeme.cz

Akční letáky