Majonéza bez vajec? Možná to zní poněkud zvláštně… Ovšem vy můžete použít jinou surovinu, a tou je červená čočka, díky níž si vytvoříte základ bezvaječné majonézy. Budete z ní moci připravit i tatarskou omáčku nebo dresink dle svých chutí a dostupných surovin.

Studená omáčka bez vajec

Červené čočky budete potřebovat 100 gramů. Zalijte ji trojnásobným množstvím vody a nechte ji v ní přes noc odstát. Druhý den směs rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého mléka, které přecedíte přes sítko do hrnce.

Přidejte 3 polévkové lžíce sójového sušeného mléka, protože obsahuje lecitin, který funguje jako emulgátor. Za stálého míchání přiveďte k varu, směs vám začne postupně houstnout. Poté hrnec stáhněte z ploténky a nechte vychladnout. Z tohoto základu si můžete udělat jak majonézu, tak i tatarskou omáčku.

Postup na výrobu majonézy

Do připravené směsi přidejte 0,5 kávové lžičky soli, 2 lžičky cukru, trošku vody, citronovou šťávu dle chuti, 2 lžičky plnotučné hořčice a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Následně přidejte 3 až 5 lžic panenského olivového oleje, a ještě jednou použijte mixér.

Výsledkem bude velice lehká a nadýchaná majonéza. Nalijte ji do čistých uzavíratelných skleniček a uchovávejte v lednici, kde dosáhne té správné tuhé konzistence.

Postup na výrobu tatarské omáčky

Nakrájejte si najemno cibuli, v misce ji zalijte horkou vodou a nechte ji tak chvíli odstát. Díky tomu se nebude v tatarské omáčce kazit. Mezitím si nadrobno nakrájejte kyselé nakládané okurky.

Do základní čočkové směsi nasypte scezenou cibulku společně s okurkami a řádně promíchejte. Dle fantazie můžete přidat i další ingredience jako například bylinky, pepř, chilli papričky, kopr, česnek… Stejně jako u předchozího receptů skladujte v lednici v uzavíratelné skleničce.

Inspirujte se na videu zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.vareni.cz, www.kupi.cz, www.carujeme.cz