Skvěle se hodí ke grilovanému masu, jako dresing na salát, ale i jako základ pomazánek na pečivo. Cuketéza je skvělou alternativou klasické majonézy. Je mnohem zdravější a chutná božsky. Přesvědčte se sami!

Klasika za minutu

Koketujete s myšlenkou na domácí majonézu, ale bojíte se náročné přípravy? Máme pro vás postup, který je neskutečně jednoduchý a hotovo budete mít do minuty. Podívejte:

Zdroj: Youtube

U přípravy klasické majonézy se nevyhnete použití klasických žloutků. Pasterizované se hůř shání, proto není od věci vyzkoušet cuketézu, alternativu našich babiček. Překvapí vás lahodnou chutí a bleskovou přípravou.

Jednoduché jako facka

Cuketéza se zavařuje a při správném postupu výroby vám doma vydrží až jeden rok! A jak na výrobu této lahůdky? Volte střední cukety, co mají slupku krásně zelenou a měkkou. Omyjte si zhruba 1500 gramů cukety. U těch mladých můžete klidně ponechat i semínka, jsou měkká a snadno se rozmixují.

Nakrájejte cukety na kostky a odložte stranou. Očistěte, oloupejte a nadrobno nakrájejte. Vhoďte do hrnce a osmažte na trošce oleje. Není žádoucí, aby byla hnědá, nesmažte ji tedy příliš zprudka. Přidejte k ní cuketu, lehce orestujte a přidejte k ní ještě 10 stroužků česneku, 4 lžíce hrubozrnné hořčice, nebo semínek, 100 mililitrů jablečného octa, 3 lžičky soli a jednu lžíci sladu. Přidat můžete i špetku pepře.

Olej až na konec

Ochucenou zeleninu duste pod pokličkou, dokud se nerozvaří. Nepodlévejte, sama pustí vody dost. Jakmile je cuketa měkká, stáhneme z plotny a přesuneme obsah hrnce do mixéru. Vodu v hrnci ponechejte, budete jí regulovat hustotu cuketézy. Přilejte ke směsi 200 mililitrů oleje, vhodný je olivový, slunečnicový v bio kvalitě, nebo jiný za studena lisovaný. Rozmixujte, dochuťte a je hotovo!

Moderní pojetí

Cuketézu můžete dochutit ještě trochou citronové šťávy, nebo přidat chilli, pokud milujete ostré. Hotovou směs nalijte do skleniček vhodných k zavařování a cuketézu jednoduše zavařte.

Chcete-li zkusit cuketézu v moderním pojetí, směle do toho. Je určena k okamžité konzumaci, zároveň je jednoduchá, rychlá a jen ze 4 základních ingrediencí. Potřebovat budete jen jedno zralé avokádo, jednu středně velkou akorát zralou cuketu, 2 stroužky česneku a šťávu z poloviny citronu.

Cuketu omyjte, nakrájejte na menší kousky, spolu s avokádem, oloupanými stroužky česneku a šťávou z poloviny citronu vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Podle chuti přidejte sůl a trochu pepře. Použít můžete na salát, k hranolkům nebo dip k masu.

Jak správně zavařovat ovoce a připravovat marmelády? To si poslechněte v nejnovější poradně našeho podcastu iReceptář do ucha přímo TADY:

Související články

Zdroje: www.youtube.com, bonapeti.com, www.jimejinak.cz