Svízel vonný (Galium odoratum), známý pod dřívějším jménem mařinka vonná a jeho příbuzní se využívají již od středověku. V Německu je považován za "vládce lesa" - to pro schopnost vytvářet souvislé koberce zakrývající půdu. Mařinka se pěstuje i v zahrádkách, hodí se zvlášť do stinných partií.

Tradičně se tato rostlina používá k ochucování tradičního "májového vína" (Waldmeisterbowle). Historie přípravy nápoje s vůní mařinky je poměrně dlouhá. Benediktini prý pěstovali tuto rostlinku už v 9. století. O májové bowli se mniši poprvé zmiňují v roce 854. V Německu se mařinka tradičně přidávala jako příchuť do želé, džemů a zmrzliny, ale také do piva a uzenin. V současnosti ji v potravinářství nahrazují syntetické přípravky a vůně.

Mařinka totiž obsahuje poměrně velké množství kumarinů (název kumarin pochází z francouzského coumarou, což je označení pro rostlinu obsahující také mnoho kumarinů, která je u nás známá pod názvem silovoň a její semena se prodávají jako fazole tonka), které jsou v čerstvé rostlině vázány v glykosidických sloučeninách. Během zasychání dochází postupně k rozkladu těchto sloučenin a uvolňování kumarinů, které jsou zodpovědné za květinovo-mandlovo-sladkou vůni mařinky. Tuto vůni si uchovává mařinka poměrně dlouho i sušená, i když s časem slábne.

Právě těmito vonnými kumariny se tradičně aromatizuje známý německý jarní nápoj, zvaný májové víno či májová bowle. Kumariny jsou poměrně dobře rozpustné v alkoholu, takže louhováním ve víně se mařinková vůně přenese do výsledného nápoje. Kumariny jsou ve vyšších dávkách toxické, způsobují bolesti hlavy a závratě. Za bezpečnou dávku se považuje 5 rostlin na litr tekutiny.

Májová bowle (Maibowle, Waldmeisterbowle)

  • bílé víno 500 ml
  • cukr 70 g
  • mařinka 5 rostlinek
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • šumivé víno 500 ml
  • (jahody)

Mařinku den předem necháme vadnout, aby se začaly uvolňovat kumariny. Zavadlou vonící mařinku zasypeme cukrem a zalijeme vínem. Necháme takto navonět tekutinu minimálně hodinu, ideálně ale přes noc v chladné místnosti.

Druhý den nakrájíme citron na plátky, vyndáme případné pecky a přidáme citronové plátky do vína. Mařinku vylovíme a bowli dolijeme vychlazeným šumivým vínem. Můžeme do ní přidat i pokrájené jahody. Májovou bowli lze připravit i v nealko verzi - pak pro louhování mařinky použijeme jablkový mošt se lžící calvadosu nebo jiného alkoholu (alespoň maličké množství alkoholu je potřeba kvůli rozpustnosti kumarinů) a místo šumivým vínem dolijeme posléze sodovkou.

Májová bowle ve filmu?

Se spojením „Májová bowle“ se můžeme setkat i v jiných než kulinárních souvislostech – pod tímto názvem se v České republice uvádí německý humorný film o studentském životě z roku 1944. Zeptala jsem se svého německého kamaráda Tobiase Kiliana, jestli název opravdu upomíná na výše popsanou Maibowle a jestli si ve filmu zahraje i mařinka vonná.

Není tomu tak - originální název filmu je Die Feuerzangenbowle a označuje jiný nápoj, připravovaný z červeného vína s pomeranči a pálenou homolkou cukru. Ve filmu Feuerzangenbowle popíjená bývalými gymnaziálními spolužáky provází celý děj. I dnes se Feuerzangenbowle, v okolí Frankfurtu a Heppenheimu (městečko Heppenheim můžete znát zase z jiného filmu – jednoho z trilogie o strašidlech ze Spessartu) nazývaná také Tchai, často pije na jaře v kruhu kamarádů, právě tak, jak je to popsáno ve zmíněném filmu. S mařinkou však tenhle nápoj ani film nic společného nemá.