Doba je dnes tak trochu zrychlená, a tak každá hospodyně s radostí uvítá nějaký ten zlepšovák, který jí zkrátí čas s domácími pracemi. A jedná se i o vaření a pečení. Pokud se u vás doma často peče a máte v oblibě zdravý mák, máme pro vás skvělou vychytávku, kdy ho nemusíte do připravované náplně zdlouhavě vařit. Recept si jistě zamilujete, je nejen rychlý, ale naprosto jednoduchý.
Jak vyrobit makovou náplň se podívejte v tomto videu:
Mák a zdraví
Možná vás to ani nenapadlo, ale mák se řadí mezi nejzdravější potraviny na světě. Již po dlouhá staletí se s oblibou využívá nejen v lékařství, ale i v potravinářství. Už v období antiky jej zdatní atleti pravidelně pojídali jako zdroj síly a vitality.
Mák je plný důležitých vitamínů jako například A, B1, B2, B3, B6, nejvíce je v něm však vitamínu E. Významné zastoupení má i kyselina listová a minerály jako vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, zinek, měď, sodík a fosfor. Vápníku obsahuje dokonce 12krát více než kravské mléko, a proto je vhodný hlavně pro ženy nad 50, kterým hrozí nebezpečí osteoporózy.
Navíc vám mák výborně zbystří mysl a posílí paměť. Jeho aroma má výborný uklidňující účinek na lidskou psychiku, pomáhá při neurózách a jisté duševní nerovnováze. Jedná se také o potravinu, která je účinným prostředkem na podporu prevence před některými druhy rakoviny.
Nejlepší je mák doma namletý
Na nádivku je nutné mák nejdříve umlít najemno. Můžete to udělat buď v mlýnku na mák, nebo ve výkonném mixéru. Mák, který si namelete doma, má oproti tomu koupenému mnoho výhod, a kdyby vám náhodou zbyl, vydrží déle uskladněný. Čerstvě namletý mák má lepší chuť, je sladší a není nahořklý. Hlavně se nemá tendenci vysoušet, což se odrazí na jeho výsledné krásně vláčné chuti.
Jde to i bez vaření
Pokud milujete buchty, koláče či šátečky plněné makovou náplní, nemusíte ztrácet čas dlouhým vařením. Přesto lze dosáhnout její dokonalé podoby a skvělé chuti. K tomu, aby byl mák dostatečně vláčný, potřebujete nějakou vlhkou složku, což vždy nemusí být vždy mléko, v němž se zpravidla mák vaří. Vyzkoušejte to tentokrát jinak dle uvedeného receptu.
Maková náplň bez vaření s jogurtem
Do mísy nalijte 200 g smetanového tučného bílého jogurtu, přidejte 120 g jemně mletého máku, 50 g rozinek, 50 g cukru, 25 g rumu, špetku mleté skořice, mletého hřebíčku a soli. Veškeré ingredience řádně smíchejte a nechte směs při pokojové teplotě alespoň půl hodiny nebo přes noc odpočívat v ledničce. Maková náplň za tuto dobu zhoustne a je absolutně ideální do všech druhů sladkého pečiva.
Maková náplň bez vaření s přesnídávkou
V tomto případě smíchejte v míse 350 g mletého máku, 2 až 3 jablečné dětské výživy, cukr dle potřeby a rozsekané rozinky. Z uvedených surovin umíchejte hladkou směs a před použitím dejte do lednice jako v předchozím případě.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.onlinerecepty.eu, www.toprecepty.cz, www.bezhladoveni.cz