Maková koláče jsou klasika. Naši předkové je jedli ve velkém, protože se o máku tradovalo, že zvyšuje plodnost a přináší bohatství. Dnešní vědci tyto pověry bohužel nepotvrdili. Podle nich je mák „jen“ velkým zdrojem vápníku (obsahuje ho až 1 438 mg na 100 gramů) a zpevňuje kosti. Pokud máte v rodině osteoporózu (řídnutí kostí), tak si čas od času dopřejte nějaké makové hody. Ať ovocné knedlíky s makovou posypkou, škubánky nebo klasické makové koláče.

Autor videa Toprecepty vám dá tip na skvělou makovou náplň. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Pozor na mletý mák

Verzí makových koláčů je bezpočet. Aby se vám ale povedly, potřebujete jednu důležitou věc – mák! Koupit si ho v dobré kvalitě není zrovna lehké. Na trhu ho najdete většinou už v rozemleté variantě.

Což na jednu stranu může být pohodlné, protože s ním už nemusíte nic dělat, nicméně podle potravinářských expertů bývá takto zpracovaný mák v horší kvalitě. Proč? Na umletou směs se totiž nevztahují žádné normy a leckdy bývá dražší potravinářský mák, „pančovaný“ tím levnějším, technickým. A to není všechno!

Když chybí chuť i vůně

Mletím máku se zrnka naruší a jsou náchylná ke žluknutí. To je také důvod, proč většina výrobců mletý mák ještě ošetřuje horkou párou. Což o to, směs déle vydrží. Ale má tu nevýhodu, že nevoní a ani nějak zvlášť nechutná.

Pokud nechcete přijít o tyto smyslové požitky, kupte si mák nemletý a upravte si ho až v momentě, kdy ho budete používat (třeba na koláče). Bohužel, sehnat mák „vcelku“, tedy nemletý, je přímo nadlidský výkon. A když už se vám to povede, nikdy nemáte jistotu, že neobsahuje škodlivé látky jako jsou například alkaloidy či pesticidy. Pokud tedy nechcete riskovat, je lepší zainvestovat do sypkého bio máku, který je víc „hlídaný“.

Související články

Nadýchaná radost ke kafíčku...

Pokud jste sehnali kvalitní mák, pak máte vyhráno! A můžete zadělat na buchty. Zkusit můžete třeba tyto kulaté makové koláče. Jsou drobné, vláčné a neuvěřitelně návykové. Jakmile sníte jeden, nebudete vědět, kdy přestat!

Nevěříte? Přesvědčte se sami… Ještě než se pustíte do pečení, připravte si kvásek. Jak na to: Tři lžíce mléka smíchejte se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a 35 g čerstvého droždí. Směs dejte na teplé místo a nechte nabobtnat.

Zpracování těsta

Rozehřejte 125 g Hery. V míse vyšlehejte 2 vejce s 200 ml mléka. Do jiné mísy nasypte 500 g mouky, kterou vzápětí osolte. Přidejte kvásek, rozehřátý tuk, rozšlehaná vejce s cukrem, 1 vanilkový cukr a ze všeho vypracujte pevné těsto.

Koláčový základ zformujte do bochánku, posypte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout. Mezitím zahřejte troubu na 170 °C a vyložte plech pečicím papírem.

Velké finále...

Zhruba 50 mandlí (na ozdobu) spařte horkou vodou, oloupejte a rozpulte. Připravte si i makovou náplň. Jak na to: V kastrolu zahřejte 125 ml mléka a přidejte k němu 50 g džemu, 50 g čokolády, trochu skořice a 250 g umletého máku.

Vše povařte a poté nechte vychladnout. Máte? Pak se začněte věnovat těstu. Rozdělte ho na 20 g kousky. Z každého udělejte placičku a dejte na plech. Uprostřed vytlačte do koláčů důlek, potřete ho makovou náplní a nakonec ozdobte mandlí. Aby koláč vypadal hezky, potřete ho po krajích rozšlehaným žloutkem!

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz