Recept na makové mléko je extrémně jednoduchý a zvládne ho opravdu úplně každý
Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jak vyrobit makové mléko: Neusnete po něm, právě naopak, je skvělé pro orgány

Recept na makové mléko je extrémně jednoduchý a zvládne ho opravdu úplně každý. Potřebujete na něj jen dvě ingredience, a to mák a vodu. Výroba nestojí skoro ani korunu, a navíc vám bude pravidelná konzumace prospívat. Mák je totiž plný látek, které tělo potřebuje.

Mák je pro lidi vhodným zdrojem kalcia. Zejména pro ty, kteří mají intoleranci na laktózu. Tu totiž neobsahuje. Pomáhá na překyselený žaludek a při vředovitých chorobách prospívá vašemu tělu.

100 g máku obsahuje přibližně 1460 mg vápníku, což je dokonce více, než je denní dávka. K přípravě makového mléka potřebujete mák, vodu, síto a mixér. Postup je následující.

Jeden hrnek máku nasypte do čtyř hrnků vody a nechte přes noc máčet. Mák společně s vodou další den nalijte do mixéru a oslaďte, pokud chcete. Použít můžete skořici, javorový sirup nebo datle.

Suché makovice ve váze z bambusu. 100 g máku obsahuje přibližně 1460 mg vápníku Zdroj: Nine_Tomorrows / Shutterstock.com

Recept na makové mléko je levný a jednoduchý

Mixujte, dokud se nevytvoří bílá tekutina. Posléze vše přeceďte přes jemné síto. Dejte si pozor na hořký mák. Mák má totiž obecně tendenci hořknout, takže ho skladujte v uzavřené nádobě v suchu a tmě. Vyrobené mléko byste měli zkonzumovat do tří dnů.

Mák je u Čechů obecně milovanou potravinou, a tak není divu, že se jedná o oblíbený recept. „Jsme největším spotřebitelem máku na hlavu, a také největším pěstitelem máku ve světě,“ prozradil Václav Lohr, poradce spolku Český modrý mák pro Český rozhlas.

Češi jsou ve výrobě skuteční šampioni. „Na polích České republiky pěstujeme jen kvalitní potravinářské odrůdy, žádné jiné. V jiných zemích ale pěstují i odrůdy pro průmyslové využití (farmacie), kde semeno máku nelze v potravinářství využít,“ tvrdí ředitelka spolku Český modrý mák Stanislava Koprdová pro portál Seznam Zprávy.

Mák a makovice při pohledu zblízka Český mák je zkrátka nejlepší Zdroj: Jiri Vaclavek / Shutterstock.com

Český mák patří mezi špičku

„Přesto se k nám dováží a je nelegálně míchán s naším potravinářským mákem a následně prodáván v obchodech i za vyšší ceny ve srovnání s kvalitním mákem ze dvora,“ uvedla Koprdová, proč vlastně spolek vznikl.

„Český modrý mák se svými organoleptickými vlastnostmi a obsahovým složením odlišuje od jiných máků uváděných v České republice na trh. Vykazuje mimořádně vysoký obsah vápníku,“ prozradil mluvčí spolku Pavel Kopřiva. Český mák je zkrátka nejlepší.

Zdroje: radiozurnal.rozhlas.czseznamzpravy.czfresh.iprima.cz

Akční letáky