Základem úspěchu je mandlová mouka, čím kvalitnější, tím lepší. Rozhodně si nezkoušejte mandlovou mouku vyrobit doma sami, a to především, pokud patříte mezi makronkové začátečníky. O kvalitě mandlové mouky rozhoduje to, jak jemně jsou mandle namleté, a od toho se také odvíjí i její cena. Na tu během pořizování surovin nekoukejte.
Zkušení cukráři také radí, abyste se nenechali odradit prvními nepovedenými kousky, to k přípravě makronek prostě patří. Chvilku trvá, než to „vychytáte”, neméně důležitý je i přesný poměr surovin a buďte pozorní také při oddělování vaječného žloutku od bílku. Dokonalý sníh vyšleháte pouze z bílků, ve kterých nezůstal ani nepatrný zbyteček vaječného žloutku.
Levandulové makronky
Suroviny:
- Na „skořápky"
- 1 bílek
- cukrový rozvar z 55 g krystalového cukru a 15 ml vody
- 55 g moučkového cukru
- 55 g mandlové mouky
- potravinářské barvivo (nemusí být)
- Na krém:
- 80 g změklého másla
- 160 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičky sušené levandule
Postup:
- Z bílku vyšlehejte středně pevný sníh a vmíchejte do něj opatrně horký cukrový rozvar, který jste si připravili povařením cukru ve vodě.
- Pečlivě směs vyšlehejte.
- Moučkový cukr prosijte a smíchejte s mandlovou moukou.
- Po částech pak vmíchejte do bílkové směsi a nakonec přidejte pár kapek potravinářského barviva.
- Těsto nastříkejte pomocí cukrářského sáčku na pečicím papírem vyložený plech (anebo do silikonové formy na makronkové korpusy, kterou předtím položte na pečicí plech).
- Následně několikrát plechem udeřte o pracovní desku, aby z těsta zmizely všechny vzduchové bublinky.
- Nastříkané korpusy nechte zaschnout při pokojové teplotě asi 45 minut.
- Poté je vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 15 až 17 minut.
- Následně nechte skořápky vychladnout, můžete je na chvíli dát i do lednice nebo mrazáku, budou se vám z podkladu lépe sundávat.
- Mezitím si připravte krém: Máslo nechte změknout a pak ho vyšlehejte v mixéru na nejnižší výkon, přisypejte cukr, přidejte mléko a rozdrcenou levanduli. Zvyšte výkon a vyšlehejte na hladký krém. Ten naplňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na polovinu korpusů (skořápek). Druhou polovinou přiklopte a hotové makronky nechte minimálně 2 hodiny vychladit v lednici.
Související články
Zdroje: prekvapeni.kafe.cz, mildlymeandering.com