Základem úspěchu je mandlová mouka, čím kvalitnější, tím lepší. Rozhodně si nezkoušejte mandlovou mouku vyrobit doma sami, a to především, pokud patříte mezi makronkové začátečníky. O kvalitě mandlové mouky rozhoduje to, jak jemně jsou mandle namleté, a od toho se také odvíjí i její cena. Na tu během pořizování surovin nekoukejte.

Zkušení cukráři také radí, abyste se nenechali odradit prvními nepovedenými kousky, to k přípravě makronek prostě patří. Chvilku trvá, než to „vychytáte”, neméně důležitý je i přesný poměr surovin a buďte pozorní také při oddělování vaječného žloutku od bílku. Dokonalý sníh vyšleháte pouze z bílků, ve kterých nezůstal ani nepatrný zbyteček vaječného žloutku.


Levandulové makronky

Suroviny:

  • Na „skořápky"
  • 1 bílek
  • cukrový rozvar z 55 g krystalového cukru a 15 ml vody
  • 55 g moučkového cukru
  • 55 g mandlové mouky
  • potravinářské barvivo (nemusí být)
  • Na krém:
  • 80 g změklého másla
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky sušené levandule

Postup:

  • Z bílku vyšlehejte středně pevný sníh a vmíchejte do něj opatrně horký cukrový rozvar, který jste si připravili povařením cukru ve vodě.
  • Pečlivě směs vyšlehejte.
  • Moučkový cukr prosijte a smíchejte s mandlovou moukou.
  • Po částech pak vmíchejte do bílkové směsi a nakonec přidejte pár kapek potravinářského barviva.
  • Těsto nastříkejte pomocí cukrářského sáčku na pečicím papírem vyložený plech (anebo do silikonové formy na makronkové korpusy, kterou předtím položte na pečicí plech).
  • Následně několikrát plechem udeřte o pracovní desku, aby z těsta zmizely všechny vzduchové bublinky.
  • Nastříkané korpusy nechte zaschnout při pokojové teplotě asi 45 minut.
  • Poté je vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 15 až 17 minut.
  • Následně nechte skořápky vychladnout, můžete je na chvíli dát i do lednice nebo mrazáku, budou se vám z podkladu lépe sundávat.
  • Mezitím si připravte krém: Máslo nechte změknout a pak ho vyšlehejte v mixéru na nejnižší výkon, přisypejte cukr, přidejte mléko a rozdrcenou levanduli. Zvyšte výkon a vyšlehejte na hladký krém. Ten naplňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na polovinu korpusů (skořápek). Druhou polovinou přiklopte a hotové makronky nechte minimálně 2 hodiny vychladit v lednici.

Související články

Zdroje: prekvapeni.kafe.cz, mildlymeandering.com