Malinový dort s jogurtovou smetanou

Malinový dort s jogurtovou smetanou

Prázdniny začínají malinami, jak sladké zjištění! Plody vylepšují trávení, pomáhají zraku vitaminem A, krvi obsahem železa, nádherně voní a chutnají létem. Co by si bez malin počali cukráři? Tohle ovoce si určitě zaslouží spočinout v dortíku.

Potřebujeme

na piškotové těsto

  • 2 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • špetku soli, 60 g mouky
  • špetku kypřicího prášku

na křehké těsto

  • 120 g mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 60 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • balíček vanilkového cukru

na náplň

  • 40 g hořké čokolády
  • 600 g malin
  • 125 g cukru
  • 350 g jogurtu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 9 plátků bílé želatiny
  • 400 ml smetany ke šlehání

na polevu a zdobení okrajů

  • 3 lžíce šťávy z červeného rybízu
  • balíček dortového želé
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 50 g mandlových lupínků

Malinový dort s jogurtovou smetanouMalinový dort s jogurtovou smetanouAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

V dortových formách upečeme korpus z piškotového těsta a placku z těsta křehkého.

Vychladlé křehké těsto potřeme čokoládou rozpuštěnou v horké vodní lázni a na ni položíme piškot. Kolem takto vzniklého dna dortu zapneme bočnici rozkládací formy a začneme plnit náplněmi.

Nejprve rozmixujeme polovinu malin a promícháme je s cukrem, jogurtem a citronovou šťávou. Do krému vmícháme změklou želatinu a dáme do chladna. Jakmile začne krém želírovat, přimícháme do něj tuhou šlehačku.

Připravený krém nalijeme na piškotové dno a uhladíme. Na krém rozdělíme zbylé maliny a zalijeme je polevou připravenou z cukru, rybízové šťávy a dortového želé.

Necháme asi dvě hodiny v chladničce a po vyjmutí z formy ozdobíme boční strany mandlovými lupínky.

Akční letáky