Zdroje: www.toprecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz
Bublaniny jako obláček
Když to dobře dopadne, i vaše bublanina bude nadýchaná jako obláček. Na přípravu bublanin má každá hospodyně vlastní názor - zatímco v jedné domácnosti se připravuje verze s větším množstvím tuku, jinde jsou bublaniny sušší piškotové. Lité bublaniny jsou často hutnější, stejně jako recept, který vás čeká v podání kanálu „Dvě v troubě“.
Třešňová bublanina je klasika!
Proti gustu žádný dišputát, zvlášť pokud máte k dispozici čerstvé ovoce!
Třešňová bublanina je sice českou klasikou, skvěle se ale hodí i jiné ovoce. Třeba rybíz, jahody či maliny. Velmi měkké ovoce se pečením rozpadne a mírně nasákne do okolního těsta. Ale to nevadí, jen je bublanina trošku rozpadavá, ale zato plná chutě ovoce.
Zatímco litá bublanina je hutnější, bublaniny nadýchané jsou třené, piškotové, ale také kynuté. Ani litá bublanina však není jen jedna. Také lité bublaniny mohou být lehoučké a křehké. Takový je i tento recept. Výsledkem je velmi tekuté těsto, které však pečením nabude na objemu a krásně nabublá, tak jak se to od bublaniny očekává. Dokonce je to možné i bez kypřidel či šlehání bílků.
Třešňová bublanina bez kypřidel a pecek
Troubu předehřejte na 200 °C, pekáček vymažte máslem nebo kapkou oleje a začněte s přípravou těsta.
Velmi řídké těsto vznikne rozmícháním 4 vajec se špetkou soli. Do směsi přidejte 250 ml mléka nebo smetany, 100 g hladké mouky a 50 g krupicového cukru. Vše smíchejte ručně metličkou a nechejte chvilku v klidu, než nalijete těsto do připravené zapékací misky.
I když je to o něco pracnější, určitě zvažte odstranění pecek. Je škoda, mít takový dobrý dezert a plivat pecky.
Těsto nalijte do pekáčku nebo formy a přidejte asi čtvrt kila třešní nebo jiného ovoce podle vašeho výběru. Na povrch přidejte pár vloček másla, maximálně však 20 g. V troubě pečte zhruba 20 minut až do zezlátnutí. Zkontrolujte, zda je střed propečený a případně přidejte ještě 5 až 10 minut pečení.
Taková bublanina nepotřebuje už víc než jen trošku moučkového cukry, aby vypadala k světu a potěšila nejen chutí, ale i na pohled.