Rozšiřte svou nabídku vánočního cukroví a nenechte v zapomnění populární a odvděčené recepty z dob minulých. Že jste ještě nikdy neochutnali mandoletky? Je to velká škoda, jsou totiž chuťově velmi jemné a doslova se rozplývají na jazyku. Nejenže jsou rychlé na přípravu, ale navíc díky jejich receptu můžete šikovně zpracovat přebytečné vaječné bílky.
Mandoletky
Jedná se o tradiční českou vánoční křehkou sladkou pochoutku, která je plná mandlí. Nejvíce voní vanilkou, ale některé recepty používají i skořici či další voňavé koření. Za první republiky se prodávaly i v některých cukrárnách a pekárnách, jak se staly oblíbené.
Recept
K výrobě mandoletek si pořiďte dortové oplatky. Konkrétně se jedná o A4 pláty, které jsou v běžné nabídce všech supermarketů. Budete potřebovat dva kusy.
Vytvořte sladký sníh
Ze dvou vaječných bílků ušlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte ve 3 až 4 dávkách 70 g cukru krupice. Další dávku přidejte vždy až tehdy, když se předchozí cukr zcela rozpustí. Měl by vám ve výsledku vzniknout lesklý pevný sníh.
Přidejte další ingredience
Následně do pevné hmoty opatrně vmíchejte 70 g hrubě mletých mandlí a 30 g hrubě mletých vlašských ořechů a čerstvě nastrouhanou citrónovou kůru z jednoho citronu.
Namažte oplatky
Vzniklou sněhovou směs natřete asi v centimetrové vrstvě na oplatky položené na plechu vyloženým pečicím papírem. Následně vložte do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů, a to na dobu 15 až 20 minut. Sníh by nikdy neměl zhnědnout, ale jen se zatáhnout. Ještě teplé oplatky pokrájejte na malé čtverečky a můžete servírovat na stůl. Teplé mandoletky jsou totiž nejlepší.
Tipy na závěr
Pokud chcete docílit, aby byly mandoletky ještě křehčí, použijte místo hladké mouky polohrubou. Cukroví lze také dozdobit čokoládou nebo cukrovou polevou, ale i dekorativním posypem.
Zdroje: www.coolinarka.cz, www.vareni.cz, www.vanocni-cukrovi.org