obrázek z archivu ireceptar.cz

Mango v květináči i exotických receptech

Mango patří spolu s jablky, pomeranči, vínem a banány k nejoblíbenějším druhům ovoce na světě. V indických domácnostech dužninu plodů proměňují v pestrou paletu pochoutek – vyzkoušejte je! Mangovník je krásný strom, u nás jej můžete pěstovat jako o poznání menší, ale dekorativní pokojovou rostlinu.

Pravlastí mangovníku je Barma a Indie, kde byla tato rostlina známa a pěstována již před čtyřmi tisíci léty. Dnes se pěstuje také v Brazílii, na Floridě, v Číně a na Kubě. Plody mají výjimečnou chuť a vůni, jsou výborné syrové i v teplé kuchyni.

Mango 30 metrů nad zemí


Mangovník indický (Magnifera indica) je velmi zajímavý strom, který dorůstá až do výše třiceti metrů. Okrouhlou korunu zdobí množství kožovitých, úzkých, tmavozelených, výrazně žilnatých listů. Rozkvétá bohatstvím drobných, smetanově bílých květů, uspořádaných do lat. Patří do čeledi ledviníkovitých.
Po opylení rostlina vytváří dekorativní plody s vynikající lahodnou dužninou, jejíž chuť připomíná broskev, je však výraznější. Někdy příjemně voní po pryskyřici. Plod má lesklou velmi tuhou slupku, proto se výborně transportuje. Barva slupky je žlutozelená až oranžově červená. Dužnina je spojena s velkou plochou peckou.

Mangovník indický, jabloň IndieMangovník indický, jabloň IndieAutor: Archiv ireceptar.cz

Všestranné ovoce

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Po požití manga se nedoporučuje pít alkohol. Tato kombinace může vyvolat nepříjemné žaludeční potíže či podráždění ledvin a močového měchýře.

Plody manga obsahují kolem 80 % vody, 15 % cukru a 0,5 % bílkovin. Nechybějí ani vitaminy B, C a provitamin A, množství minerální látek, stopových prvků, prospěšných enzymů. V nezralých plodech se nachází také velké množství škrobů.

  • V Indii je mango nejoblíbenějším ovocem. Zralé plody se konzumují syrové, nebo jsou zpracovávány na šťávy, džusy, džemy, želé a kompoty.
  • Nezralé plody se využívají jako zelenina a jsou výbornou surovinou pro přípravu pikantního čatní.
  • Semena chutnají jako hořké mandle.

 

Pěstování

Mangovník miluje teplo, slunce, hluboké půdy. Ve své vlasti plodí již šestým rokem po výsadbě.

Pokud  je chcete pěstovat jako dekorativní pokojovou rostlinu, zasaďte pecku ze zkonzumovaného ovoce do humózní půdy v květináči. Nádobu postavte na světlé místo v teplé místnosti. Brzy vyroste mladý semenáček mangovníku. Rostlině se na světlém, teplém místě bude dařit, plodů se ale v pokojových podmínkách bohužel nedočkáte. 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Karibské kuře s mangem

Potřebujeme 

  • 1 kuře
  • 3 limety
  • 2 feferonky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 čili papričky
  • 20 ml bílého rumu
  • lžíci oleje
  • 1000 g batátů
  • mango
  • meduňku

Jak na to 

  1. Kuře omyjeme, osušíme a rozdělíme na osm porcí.
  2. Dvě limety vymačkáme, třetí pokrájíme na osminky.
  3. Feferonky zbavíme semena a jemně je nasekáme.
  4. Smícháme limetovou šťávu, pepř, rum, polovinu čili a směs rozdělíme na kuřecí porce, které necháme takto marinované přes noc uležet v chladničce. 
  5. Nazítří kuře vyjmeme, osušíme a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran.
  6. Batáty oloupeme, pokrájíme na čtyři velké kostky a několik minut pečeme s kuřetem. Přilijeme marinádu, čtvrt litru vody a dusíme přikryté asi čtyřicet minut.
  7. Mango oloupeme, pokrájíme je na dílky, přidáme k masu a chvíli podusíme.
  8. Nakonec posypeme zbytkem pokrájených feferonek a obložíme kousky limet a meduňkou.

Želé z manga a maracuji

Potřebujeme 

  • 6 plátků želatiny
  • 2 zralá manga
  • 250 ml maracujového džusu
  • 1 balení vanilkového cukru
  • citron
  • zralou papáju
  • 150 g sýra mascarpone (nebo lučiny)
  • 3 lžíce mandlového likéru
  • mletou skořici
  • lžíci sekaných pistácií

Jak na to 

  1. Namočíme želatinu.
  2. Oloupané mango rozpůlíme a vykrojíme pecku. Dužninu rozmixujeme a doplníme do půllitrového objemu maracujovým džusem. Přimícháme vanilkový cukr a citronovou šťávu.
  3. Želatinu rozpustíme na pánvi a poté ji vmícháme do ovocné dřeně.
  4. Ovocnou hmotu naplníme do nákypových formiček a chladíme zhruba tři hodiny.
  5. Z rozpůlené papáje (lze nahradit jiným ovocem) vybereme lžičkou semena a dužninu nakrájíme na plátky.
  6. Sýr mascarpone hladce rozetřeme s mandlovým likérem a ochutíme skořicí.
  7. Ztuhlé želé vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme papájí, mandlovým krémem a posypeme pistáciemi.