Capuns se vaří nejčastěji ve vývaru smíchaném s mlékem a servírují posypané strouhaným švýcarským sýrem a opečenou slaninou. Recept na capuns však není nikterak striktní, nabízí spoustu prostoru pro experimentování a fantazii se meze nekladou.

Mangold sice patří k méně známé zelenině, postupně si ale už cestu do českých zahrádek našel. A právě recept na capuns vás určitě pro tuhle zeleninu nadchne.

Capuns - mangoldové závitky

Těsto:

  • hladká mouka 300 g
  • vejce 2 ks
  • mléko 120 ml
  • voda 120 ml
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Přísady do těsta:

  • Salsiz 100 g (Salsiz je švýcarský sušený zauzený salám s výraznou chutí, lze ho nahradit např. sušenou zauzenou klobásou)
  • sušená šunka 100 g
  • lovecká klobása nebo sušený špek 100 g
  • pažitka
  • petrželka
  • pár lístků máty

Ostatní:

  • mangoldové listy cca 30 ks
  • vývar 300 ml
  • mléko 300 ml
  • Bergkäse nebo jiný tvrdý sýr 100 g
  • slanina 80 g
  • bylinky na posypání

V míse smícháme mouku, sůl a koření. Přilijeme mléko, vodu a vyklepnutá, lehce vidličkou prošlehaná vejce. Důkladně vařečkou (či v robotu) propracováváme, až vznikne lesklé těsto, na kterém se tvoří bubliny. Necháme chvíli odpočinout a zatím připravíme ostatní přísady.

Všechny uzeniny nakrájíme na velmi drobné kostičky, cca půlcentimetrové. Bylinky nasekáme. Zapracujeme do těsta.

Mangoldové listy zbavíme tuhých řapíků. Na cedníku je přelijeme vroucí vodou, aby se mírně spařily, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Rozdělíme na ně lžičkou těsto, které rukama ještě upravíme do válečku. Těsto zavineme do mangoldových listů.

V kastrolu přivedeme k varu směs mléka s vývarem. Vkládáme závitky a na mírném plameni je 10 minut přiklopené povaříme. Poté je naskládáme do pekáče, přelijeme zbylou směsí mléka s vývarem a posypeme strouhaným sýrem. Dáme péci při 180 ⁰C přibližně na 15 minut.

Zatím rozškvaříme kostičky slaniny.

Servírujeme capuns posypané rozškvařenou slaninou a sekanými bylinkami.