Zpěvák, hudebník a známý hitmaker Michal David se rozhodně nijak neodbývá a maso je nedílnou součástí jeho jídelníčku. Od jara do podzimu griluje v Čechách, a když se ochladí, prchne i s rodinou na ostrov Tenerife, kde v této zálibě pokračuje. My vám prozradíme recept, který patří v jeho rodině mezi nejoblíbenější.
Je při něm hlavně důležité maso pořádně namarinovat. To se dělá hned z několika důvodů. Prvním je, že masu dodáme chuť, která grilováním ještě zesílí a druhým je zkřehnutí masa. Správně namarinované maso je křehké a plné chuti směsi, ve které ho marinujete.
Marináda je kombinací tří zásadních složek
Marináda, do které se maso nakládá, je v podstatě kombinací tří složek, z nichž jedna je olej, druhá koření a třetí kyselá složka. Většinou se používá ovocná šťáva, ocet, víno nebo třeba jogurt. Olej použijte, jaký máte doma, je jedno, jestli bude slunečnicový nebo olivový. Důležitý je proto, že pomáhá, aby se maso nepřipálilo. U koření se nebojte připravit vlastní směs. Stačí sůl, pepř, čerstvé bylinky a máte vystaráno. Kdo chce pikantní, přidá chilli nebo česnek.
Marinované maso podle Michala Davida
Pojďme se nyní podívat, jak si připravit marinované maso podle Michala Davida. Na jeho přípravu budete potřebovat kuřecí, vepřové, králičí nebo krůtí maso a marinádu. Tu si připravíte smícháním 3 vajec, 2 lžic solamylu, 1 ½ lžíce Maggi, 1 ½ lžíce majoránky, 1 lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky kari koření, ½ lžičky Worchestru a trošky chilli nebo 8 – 10 stroužků česneku.
V lednici vydrží správně namarinované maso několik dní
Začneme tím, že si utřeme česnek a spolu s ostatními ingrediencemi vyrobíme marinádu. Do té vložíme na plátky připravené maso a necháme ideálně přes noc marinovat. V lednici ale takto naložené maso vydrží skoro týden, nebojte se tedy, že ho nespotřebujete. Také je fajn, že můžete kromě hovězího použít jakékoliv jiné maso, které máte doma. Důležité pouze je, aby se hodilo na pánev nebo gril.
Hodinku před grilováním nebo pečením v troubě maso vyndáme z lednice, necháme dojít na pokojovou teplotu a následně smažíme na rozpálené pánvi nebo grilu. Dobu je nutné určit podle druhu masa. Pamatujte, že kuřecí i vepřové maso musí být vždy propečené, na rozdíl od hovězího, které se nechává uprostřed syrové.
Související články
Zdroj: www.dobrotynakazdyden.eu, www.heroldreznickepotreby.cz