Skleničku marmelády najdete snad v každé lednici nebo spíži. Namazat si ji můžete třeba na chleba, anebo když někoho honí mlsná, určitě lžičkou skvělé marmelády nepohrdne. Při vaření se však může někdy stát, že s výsledkem nemusíte být zrovna spokojení. Abyste se vyhnuli případnému zklamání, stačí přidat trochu jedlé sody a ta vám zajistí požadovanou kvalitu. Jak?

Jemnější chuť

Možná jste už také jedli marmeládu, která byla hrubá a obsahovala tvrdé kousky. Jedlá soda se postará o to, aby konzistence byla jemnější, a tím i stravitelnější. Stačí přidat pouze takové množství, které se vejde na špičku nože. Po ochutnání takto vylepšené marmelády už nikdy při výrobě marmelád nevynecháte jedlou sodu.

Krásná barva ovoce

Rozvařené ovoce může často změnit svou původní barvu, a to se promítne i na konečném vzhledu marmelády. Abyste se vyvarovali vybledlé barvy zavařeniny, přidejte při vaření jedlou sodu, která zajistí, aby se původní barva zachovala se zářivým odstínem.

Pektin, přírodní zahušťovadlo

Při výrobě marmelády je důležité mít správnou konzistenci. Některé plody dokáží výsledný produkt samy zahustit. Jedná se především o brusinky, angrešt, rybíz, borůvky a citrusy. Další druhy ovoce pak budete muset zahustit pomocí želírovacího prostředku. Pokud ale chcete vařit přírodní cestou, můžete ovoce nakombinovat s vysokým i nízkým obsahem pektinu.

Marmeláda jednoduše

Pokud jste marmeládu ještě nikdy nedělali, tak teď si ji můžete vyzkoušet! Rozvařte ovoce s cukrem, vodou, jedlou sodou a kořením. Můžete rovněž použít kapku oblíbeného alkoholu, bylinky nebo i zrnka kávy. Až budete s chutí spokojeni, pusťte se do zahušťování nebo redukce. Ještě horkou marmeládu se správnou konzistencí nalijte do čistých sklenic, které následně obraťte na půl hodiny dnem vzhůru. Na hotové sklenice si poznamenejte příchuť a datum zavaření, ať pak netápete při výběru.

Jedlá soda pro zdraví

V takovém malém množství, které přidáte do marmelády, vám asi nijak výrazně nepomůže. Pokud ji budete ale využívat i jinak, pomůže vám například od pálení žáhy. Využít ji můžete rovněž jako ústní vodu, při bělení zubů nebo jako deodorant.

Zdroje: nasregion.cz, domacivareni.cz, apetitonline.cz