Sezóna cuket vrcholí a mnohým hospodyním již dochází inspirace, co z nich udělat a jak je šikovným způsobem uchovat na zimu. Přeměňte je v lahodnou a trochu jinou marmeládu! Cuketová marmeláda s přídavkem citronu je výjimečná sladká pochoutka s překvapivou příchutí a jistě ji využijete i do mnoha dalších pokrmů.
Chcete vidět krok za krokem, jak připravit cuketový džem? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Recepty CVR - Centrum Vzdelávania Rodiny:
Cuketa výborně chutná i nasladko
Sladké marmelády nemusíte dělat jen z ovoce, je možné zpracovat i některé druhy zeleniny. Skvělá je právě cuketa, ale můžete využít například i rajčata neboli cibuli. Běžně se cuketa přidává i do sladkého pečiva. Výhodou v tomto případě je, že můžete využít i velké přerostlé cukety.
Široké využití
Marmeláda z cukety je vynikající nejen k pečivu nebo na lívance či palačinky, ale i do moučníků a dezertů, kaší a třeba i ke grilovanému nebo pečenému masu. Použití je opravdu pestré.
Pektin mohou nahradit citronová jadérka
Cuketovou marmeládu můžete připravit samozřejmě běžným způsobem jen z cukety, ale vzhledem k faktu, že nemá moc výraznou chuť, je dobré ji trochu zvýraznit. Ideálním řešením je použití citrusů, které marmeládě dodají náležitou svěžest. Vhodný je i zázvor, který má lehce pikantní chuť.
Pokud použijete k výrobě citrusy, nemusíte použít ani želírovací cukr. Zařídí to citronová kůra a jadérka, která jsou bohatá právě na pektin. Ve výsledku tím získá marmeláda příjemně nahořklou chuť. A navíc citronová šťáva působí jako vynikající konzervant. Pro dochucení můžete přidat i špetku skořice nebo muškátového oříšku, čímž zvýšíte i vonný prožitek.
Cuketová marmeláda s citronem a zázvorem
Recept patří k těm jednoduchým a vlastně stačí jen ingredience smíchat a povařit. Cuketu lze oloupat, ale jestliže na ní slupku necháte, dosáhnete zajímavějšího odstínu marmelády. Je na vás, jestli zeleninu pokrájíte na kousky, anebo nastrouháte na jemném struhadle, záleží jen na vašich preferencích.
Potřebné ingredience
Než se pustíte do přípravy receptu, připravte si veškeré suroviny. Budete potřebovat 280 g strouhané cukety, 2 citrony včetně šťávy, jadérek a kůry, 400 g cukru, 30 g čerstvého zázvoru, 1 lžičku skořice a ¼ lžičky muškátového oříšku.
Postup přípravy
Citrony, cukety a zázvor důkladně omyjte a osušte. Citronům oloupejte vnější žlutou kůru a nakrájejte ji najemno. Lze ji i nastrouhat do misky. Pak citrony rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu, jadérka si dejte společně se zbylou vymačkanou dužinou do gázy a pevně ji zavažte. Následně si pokrájejte nebo nastrouhejte cuketu a zázvor pokrájejte na drobné nudličky, lze ho též nastrouhat.
Cukety i zázvor vložte do hrnce, přidejte citronovou kůru a šťávu, cukr a bílou část kůry s pecičkami. Pak směs přiveďte za stálého míchání k varu. Následně stáhněte plotýnku na nižší stupeň a vařte po dobu cca 15 až 20 minut, dokud cukety a citronová kůra nezměknou a marmeláda nezhoustne.
V tento moment marmeládu odstavte, vyndejte z ní gázu a dochuťte skořicí a muškátovým oříškem. Pečlivě promíchejte, a ještě teplou ji nalijte do naprosto čistých sklenic. Po uzavření víčkem otočte na cca 10 minut každou sklenici dnem vzhůru.
Pak je otočte zpět a nechte vychladnout. Cuketovou zavařeninu uchovávejte v chladu. Pro delší trvanlivost můžete marmeládu i zavařit.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.top.cz, www.nasezahrada.com