Kandované ovoce, ořechy a čokoláda - to jsou marokánky.
Zdroj: Richard Semik / Shutterstock.com

Marokánky na poslední chvíli - lahodná směs kandovaného ovoce, ořechů a čokolády

Tohle cukroví se zdaleka nepeče v každé domácnosti. Ale tam, kde si jej oblíbili, na něj nedají dopustit. Směs kandovaného ovoce, oříšků a čokolády představuje příjemné zpestření klasického vánočního cukroví.

Potřebujeme

  • 0,25 l polotučného mléka
  • 80 g cukru
  • 20 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 100 g drobně nasekaného kandovaného, případně sušeného ovoce
  • 120 g nasekaných lískových a vlašských ořechů (mandlí, burských oříšků) 
  • čokoládu na vaření

Důležitou součástí marokánek je kandované ovoce.

Jak na to

V mléce pozvolna svaříme cukr, mouku a máslo tak, aby vznikla řídká hmota.

Někdo si marokánky nedovede představit bez kandované pomerančové kůry, jiný zase dává přednost sušenému ovoci. Třeba kvůli menšímu množství cukru, ale třeba i kvůli nenapodobitelné chuti sušených švestek z vlastní zahrady.

Už mimo plotnu vmícháme ořechy a kandované ovoce; kaše zhoustne.

Na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo na pečicí papír tvarujeme navlhčenou lžičkou ploché hromádky tak, aby byly od sebe dostatečně vzdálené. Při pečení se hromádky roztékají do stran.

Pečeme dorůžova. Horké sundáme z plechu, obracíme a vychladlé poléváme nebo potíráme čokoládou.

Akční letáky