Marokánky, jak už název napovídá, dorazily na naše sváteční stoly z arabského světa, ale brzy se staly i oblíbeným vánočním cukrovím. Dodnes však není zcela známo, jestli tato sladkost opravdu pochází přímo z Maroka. K nám se každopádně dostala již v pozměněné podobě. Originální recept na sladkou placičku totiž kromě jiného obsahuje i hašiš, který je u nás nelegální. Původní receptura obsahovala dále med, oříšky, místní datle, cukr, kakao a vanilku.

Průmyslově vyráběné marokánky obvykle místo datlí obsahují levnější citronovou nebo pomerančovou kůru naloženou v cukru, rozinky a místo oříšků arašídy. Často bývají též z jedné strany potřené čokoládou nebo čokoládovou polevou.

Marokánky můžete různě obměňovat, například pomocí různých barev čokolády či výběrem druhů kandovaného ovoce. Ten, kdo nemá rád kandovanou citrusovou kůru, může ji nahradit třeba sušenými brusinkami, hruškami či meruňkami.

Recept podle vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka

Oříškové marokánky s čokoládovým krémem

Co budete potřebovat na těsto:

200 g cukru krupice

55 g másla

75 g pohankové hladké mouky Pernerka

120 g mléka

65 g medu

150 g slaných arašídů

100 g lískových sekaných ořechů

100 g sekaných mandlí

1/4 lžičky mleté skořice

1/4 lžičky soli

Co budete potřebovat na pařížský krém:

250 g smetany ke šlehání

70 g cukru krupice

50 g kakaa

100 g hořké čokolády

50 g másla

2 g soli

sušené květy růže

Pracovní postup:

Všechny uvedené ingredience na těsto kromě mouky přiveďte zvolna k varu a nechte asi minutu provařit. Sejměte z ohně a postupně vmíchejte mouku. Následně nechte připravené těsto vychladnout. Hmotu nanášejte lžičkou na papírem vyložený plech a nechte mezi nimi dostatečnou vzdálenost, aby měly jednotlivé marokánky dost místa, protože se roztečou a mohly by se slepit k sobě. Pekáč vložte do předem předehřáté trouby a pečte je dozlatova při 180 °C. Potom je nechte vychladnout.

Na náplň převařte za stálého míchání smetanu se solí, cukrem, máslem a kakaem, poté přidejte čokoládu a krém rozmixujte ponorným mixérem. Jakmile vám vychladne, nastříkejte jej pomocí sáčku s řezanou trubičkou na povrch marokánek v podobě ozdobné špičky. Marokánky pak dozdobte sušenými růžemi a uložte je do chladu.

Kam na sušené květy růže

Květy jedlé růže snadno seženete buď přes internet, nebo v obchodech s arabskými potravinami. Je to skvělá dekorace, ale také přísada do čerstvých zeleninových salátů či mnohých druhů rýže.

Zdroje:

www.novinky.cz, www.cs.wikipedia.org, www.hungrypanda.cz