Možná se už vaše domácnost rozvoněla vanilkou, kakaem či skořicí a mnoha dalšími ingrediencemi, které neodmyslitelně souvisí s vánočními svátky. Každá hospodyně často sází na tradiční a ověřené rodinné recepty, ale proč nezkusit něco nového? A ještě ke všemu, když se jedná o recept od profesionála. A věhlasný cukrář Josef Maršálek jím zcela jistě je! Vyzkoušejte jeho marokánky.
Marokánky, jak už název napovídá, dorazily na naše sváteční stoly z arabského světa, ale brzy se staly i oblíbeným vánočním cukrovím. Dodnes však není zcela známo, jestli tato sladkost opravdu pochází přímo z Maroka. K nám se každopádně dostala již v pozměněné podobě. Originální recept na sladkou placičku totiž kromě jiného obsahuje i hašiš, který je u nás nelegální. Původní receptura obsahovala dále med, oříšky, místní datle, cukr, kakao a vanilku.
Průmyslově vyráběné marokánky obvykle místo datlí obsahují levnější citronovou nebo pomerančovou kůru naloženou v cukru, rozinky a místo oříšků arašídy. Často bývají též z jedné strany potřené čokoládou nebo čokoládovou polevou.
Marokánky můžete různě obměňovat, například pomocí různých barev čokolády či výběrem druhů kandovaného ovoce. Ten, kdo nemá rád kandovanou citrusovou kůru, může ji nahradit třeba sušenými brusinkami, hruškami či meruňkami.
Recept podle vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka
Oříškové marokánky s čokoládovým krémem
Co budete potřebovat na těsto:
200 g cukru krupice
55 g másla
75 g pohankové hladké mouky Pernerka
120 g mléka
65 g medu
150 g slaných arašídů
100 g lískových sekaných ořechů
100 g sekaných mandlí
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky soli
Jakmile krém vychladne, nastříkejte jej pomocí sáčku s řezanou trubičkou na povrch marokánek v podobě ozdobné špičky.
Co budete potřebovat na pařížský krém:
250 g smetany ke šlehání
70 g cukru krupice
50 g kakaa
100 g hořké čokolády
50 g másla
2 g soli
sušené květy růže
Pracovní postup:
Všechny uvedené ingredience na těsto kromě mouky přiveďte zvolna k varu a nechte asi minutu provařit. Sejměte z ohně a postupně vmíchejte mouku. Následně nechte připravené těsto vychladnout. Hmotu nanášejte lžičkou na papírem vyložený plech a nechte mezi nimi dostatečnou vzdálenost, aby měly jednotlivé marokánky dost místa, protože se roztečou a mohly by se slepit k sobě. Pekáč vložte do předem předehřáté trouby a pečte je dozlatova při 180 °C. Potom je nechte vychladnout.
Květy jedlé růže snadno seženete buď přes internet, nebo v obchodech s arabskými potravinami.
Na náplň převařte za stálého míchání smetanu se solí, cukrem, máslem a kakaem, poté přidejte čokoládu a krém rozmixujte ponorným mixérem. Jakmile vám vychladne, nastříkejte jej pomocí sáčku s řezanou trubičkou na povrch marokánek v podobě ozdobné špičky. Marokánky pak dozdobte sušenými růžemi a uložte je do chladu.
Kam na sušené květy růže
Květy jedlé růže snadno seženete buď přes internet, nebo v obchodech s arabskými potravinami. Je to skvělá dekorace, ale také přísada do čerstvých zeleninových salátů či mnohých druhů rýže.
Zdroje: