Zdroje: ceskatelevize.cz, jimeto.cz, toprecepty.cz

Existují v mnoha variantách, ta se sušeným ovocem a čokoládou však patří k těm nejoblíbenějším. Marokánky se po celém světě připravují již desítky let, původně ale pocházejí ze severu Afriky. Tam se staly oblíbenou sladkostí a možná i jakousi náhradou klasických sušenek, konkrétně v Česku se pak připravují hlavně na Vánoce. V podstatě se dají považovat za jeden ze zdravějších druhů vánočního cukroví. Oproti ostatním svátečním dobrotám totiž obsahují jen několik málo gramů mouky a také přidaného cukru. Sladkost jim totiž dodává hlavně sušené ovoce.

Marokánky nejsou florentýnky

Marokánky se často mylně zaměňují za podobný druh cukroví, kterým jsou florentýnky. Je mezi nimi ale podstatný rozdíl. Zatímco v případě marokánek se vytváří těsto z mouky, mléka, cukru, másla, kandovaného ovoce a ořechů, z něhož se následně tvoří malé placičky, které se pečou, postup při přípravě florentýnek je jiný. Stejně jako jejich původ. Jak bylo zmíněno, marokánky pocházejí z Afriky, florentýnky naopak z Itálie.

U florentýnek se nejdříve připraví tuhé těsto, ze kterého se vykrajují malá kolečka. Ty se následně plní mandlovým karamelem a pak pečou. Na první pohled mohou být marokánky a florentýnky takřka k nerozeznání, ale rozdíl mezi nimi je obrovský.

Marokánky podle receptů Kluků v akci

Budete potřebovat:

250 ml mléka

30 g hladké mouky

80 g moučkového cukru

20 g másla

100 g krájených mandlí

100 g rozinek

100 g nasekaných vlašských ořechů

100 g kandované pomerančové kůry

špetku soli

100 g čokolády na vaření

40 g ztuženého tuku nebo másla

Postup:

Ve větším hrnci smícháme mléko, mouku, cukr, sůl a máslo. Směs dobře promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a za stálého míchání vaříme asi tři minuty, dokud směs nezhoustne. Konzistencí by se měla podobat bešamelu.

Až se tak stane, vypneme plamen a do směsi vmícháme mandle, rozinky, ořechy a pomerančovou kůru. Necháme těsto zchladnout a mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C. Z vychladlé směsi tvoříme malé hromádky a klademe je na pečicím papírem vyložený plech. Poté vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut.

Když hotové marokánky vychladnou, připravíme si čokoládovou polevu. Postačí jen ve vodní lázni rozehřát čokoládu a promíchat ji s máslem či ztuženým tukem. Marokánky pak z jedné strany namáčíme v čokoládě a odkládáme na silikonovou podložku či potravinářskou fólii, aby po zatuhnutí čokolády šly snadno sundat.

TIP: Při pečení marokánek se fantazii meze takřka nekladou. Některé ingredience můžete nahradit například strouhaným kokosem či arašídy nebo pistáciemi. Pokud byste rádi připravili zdravější variantu marokánek, lze mouku nahradit ovesnými vločkami a cukr medem.