Zkuste letos váš vánoční stůl obohatit o lahůdku, kterou doslova zbožňoval významný český prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Byl známý tím, že měl nejraději jednoduchá jídla, jako třeba kyselo nebo švestkové knedlíky s mákem. O Vánocích si vždy s chutí pochutnával na cukroví, které připravovala jeho manželka a svou podobou připomíná roztomilé knoflíky. Jsou tak lahodné, že je můžete s přehledem podávat k čaji či kávě během celého roku a jejich příprava je poměrně rychlá.
Jak připravit Masarykovy knoflíky se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Dvě v troubě:
Namočte si ořechy
Tento krok nevynechávejte, vždy je lepší lískové ořechy den předem namočit do vody. Stačí přes noc. Budete jich potřebovat na jednu dávku 170 g. Ráno z ořechů slijte vodu a důkladně je osušte papírovou utěrkou.
Tip
Pokud chcete dosáhnout naprosto dokonalé chuti, tak ještě lískové ořechy opražte v předem vyhřáté troubě na 150 °C. Stačí je tam ponechat 5 minut, pak je zabalte do suché utěrky a promněte. Díky tomu je jednoduchým způsobem zbavíte slupky. Můžete je nechat celé nebo nasekat nahrubo.
Příprava těsta
Do mísy nasypte 250 g hladké mouky, přisypte připravené lískové ořechy, 50 g mletých lískových nebo vlašských oříšků, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci holandského kakaa, 1 čerstvý žloutek a směs řádně promíchejte, aby se veškeré ingredience řádně spojily. Pak přidejte 200 g másla, těsto pečlivě propracujte, nejlépe rukama.
Tvořte válečky
Následně si těsto rozdělte na několik dílů a z každého z nich utvořte váleček o průměru 3 až 4 cm. Zabalte je jednotlivě do potravinové fólie, uložte do chladničky a nechte ztuhnout. Postačí 2 hodiny.
Odkrajujte a pečte
Po odležení těsto pokrájejte zhruba na 5 mm tenká kolečka, která postupně vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte zhruba 10 až 15 minut.
Na řadu přichází moučkový cukr
Po upečení můžete cukroví ještě teplé obalit v moučkovém cukru s vanilkou. Masarykovy knoflíky chutnají lépe uležené, proto je vložte do krabice a nechte pár dní v chladnější místnosti, kde je více vlhka.
Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.region.rozhlas.cz, www.toprecepty.cz