Zdroje: Dobré rady do každé kuchyně, Richard Gabriel, ISBN: 978-80-7549-024-7, bydleni.instory.cz

Kterak Majklova babička přepouštěla máslo

Tak by se mohl jmenovat následující videopříspěvek. Podívejte se na toto hezké video, kde Majkl popisuje, jak dělala jeho babička přepuštěné máslo. Proč je to dobré vědět? Takové přepuštěné máslo totiž vydrží, nežlukne a na vaření se hodí mnohem lépe než klasické máslo:

Zdroj: Youtube

Žluklé máslo? Žádný problém

Už se vám někdy stalo, že máslo žluklo? Vyhodili jste jej, anebo si i s tím umíte poradit? V případě, že máslo žlukne, se doporučuje rozpustit jej v rendlíku a až zpění, přidat k němu opečenou kůrku chleba. Ta by měla natáhnout nepříjemné pachy i chutě a máslo by mělo být opět dobře použitelné, minimálně na vaření a pečení.

Stejně tak prý funguje i mrkev. Mrkvičku oškrábejte, rozdělte na několik větších kousků a vmáčkněte do žluklého změklého másla. Takto uložte do ledničky na několik hodin a poté zkontrolujte, zda se nepříjemná pachuť vytratila.

Pokud se přece jen nezadaří a žluklé máslo už je za hranicí napravitelnosti stejně jej můžete doma použít. Pomůže vám totiž s vyčištěním šmouh a skvrn od smůly, trávy, ale také asfaltu.

Žluklým máslem či olejem můžete také napustit kůži nebo dřevo. Udělejte to však u předmětů, které můžete nechat vyvětrat, protože budou použitým tukem cítit.

Pokažený máslový krém

Mezi nepříjemnosti s máslem patří i sražené máslo při přípravě krému. To se stává, především pokud nejsou suroviny stejné teploty, právě z tohoto důvodu zkušené kuchařky nabádají nechat vše zteplat v pokojové teplotě, včetně vajec, smetany či másla. Ani krém se sraženým máslem však není na vyhození, stačí vše mírně zahřát v mikrovlnce nebo troubě a pak znova šlehat.

Také sraženou smetanu lze napravit, a to špetkou pečicího prášku. Někdo zase doporučuje vmíchat lžičku studené vody nebo ponořit celou mísu do studené vody a smetanu v míse dobře vymíchat.

Související články