Pokud nemáte dost skladovacího prostoru, můžete bohatou úrodu jablek zavařit či zakonzervovat. Máte však i další možnost a tou je výroba tzv. jablečného másla. Nejde však o běžný typ másla, spíše se jedná o vysoce koncentrovanou formu jablečné omáčky či šťávy, která vzniká dlouhým a pomalým vařením.

Jablečné máslo s tradicí v Belgii

Údajně jablečné máslo pochází z Ameriky, kde se hojně využívalo už během 19. století. Momentálně se jedná o velmi populární součást jídelníčku na jihu Spojených států amerických. V Evropě má tradici především v Belgii, ale je velmi poptávaná v Holandsku i našimi německými sousedy.

Jablečné máslo má specifickou konzistenci

Ve výsledku má tato pochutina hnědou barvu a neobsahuje žádné mléko jako běžné máslo. Samotný název je odvozen od husté a zároveň tuhé konzistence, která tuto potravinu velmi připomíná. Navíc má mnohem větší trvanlivost než u nás oblíbené jablečné pyré.

K čemu lze využít

V podstatě se jedná o velmi pomalu a dlouho vařená jablka společně s kořením. Postupně vznikne hladká jablečná hmota, která se hodí nejen na toast či bagetu, ale i do jogurtu či na palačinky. Stejně tak jablečné máslo využijete při pečení sladkostí, a dokonce s ním můžete nahradit i část tuku v receptech. A výborné je i jako dip k některým druhům masa.

Výběr kvalitních jablek je základ

Před zahájením samotné výroby vždy pečlivě přeberte všechna jablka, která chcete použít. Měla by být naprosto zdravá a nepotlučená. Umytá jablka zbavte jádřince a slupky, a nakrájejte na tenké měsíčky.

Máslo z jablek podle receptu našich babiček

Do hrnce vložte 2 kg připravených nakrájených jablek a přidejte k nim 1 hrnek třtinového cukru, 1 polévkovou lžíci mleté skořice, ¼ lžičky hřebíčku, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli.

Dlouhé vaření je nutné

Veškeré ingredience náležitě promíchejte a nechte tak 10 hodin vařit při nízké teplotě. Občas zkontrolujte, aby se směs nepřipálila. Jablka se časem rozvaří a hmota bude postupně houstnout. Jakmile vznikne hustá kašovitá konzistence, hrnec stáhněte z plotýnky a nechte obsah trochu vystydnout.

Druhé vaření zaručí kvalitní výsledek

Poté jablečné máslo propasírujte do čistého hrnce a dejte ještě zhruba tak na hodinu provařit na mírném stupni. Tentokrát bez poklice, aby se mohla vyvařit veškerá nadbytečná tekutina. Uvařené máslo pak nalijte do připravených sklenic, nechte vychladnout a skladujte v lednici.

Zdroje: www.theolive.cz, www.fresh.iprima.cz, www.receptyprimanapadu.cz