Slepice na hříbkách

Potřebujeme

  • 200 g hříbků
  • 1 slepici
  • 80 g másla
  • 250 ml smetany
  • 1 cibuli
  • papriku
  • sůl

Jak na to

Slepici naporcujeme, osolíme a dusíme na zpěněné cibulce s paprikou, kterou jsme trochu zalili horkou vodou. Nejrychleji to jde v papiňáku.

Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Porce slepice dáme zpět do omáčky, přidáme zvlášť podušené houby a krátce podusíme. Podáváme s rýží.

Pikantní hovězí

Potřebujeme

  • 750 g hovězího masa
  • 3 cibule
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 6 hub
  • 3 rozetřené stroužky česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • 100 g slaniny
  • 150 g nakrájené uzeniny
  • 2 lžíce sádla, kostka bujónu
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 1 lžíci sladké mleté papriky
  • pepř, petrželku, sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na kostky. Na rozpáleném sádle v papiňáku dozlatova osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Přisypeme papriku, zpěníme ji, vložíme maso a prudce je ze všech stran opečeme.

Zaprášíme moukou, zasmahneme, vmícháme čtvrt litru vody, přidáme nakrájenou zeleninu, houby, kečup a bujón, uvaříme doměkka. Na pánvi rozpustíme slaninu, přidáme česnek a uzeninu, opečeme, vmícháme do omáčky, povaříme.

Králík s uzenými kotletami a žampiony

Potřebujeme

  • hrnek nakrájených žampionů
  • králíka
  • 150 g anglické slaniny
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce mouky
  • kmín
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 4 uzené kotlety
  • 4 lžíce smetany
  • lžíci másla
  • 5 lžic bílého vína
  • pepř, sůl

Jak na to

Omytého a očištěného králíka rozdělíme na porce, které prošpikujeme anglickou slaninou nakrájenou na nudličky. Osolíme, opepříme, poprášíme moukou a na oleji v pekáčku po obou stranách opečeme.

V uzených kotletách prořízneme nožem kapsu. Vzniklý otvor vyplníme žampiony dušenými na másle a promíchanými s česnekem, pórkem a šlehačkou. Kotlety spíchneme jehlou a přidáme je k porcím králíka, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Nakonec vypečenou šťávu zjemníme bílým vínem.

Houbovník

Potřebujeme

  • 500 g čerstvých hub
  • 5 špekáčků
  • 8–10 rohlíků, 1/2 l mléka, 4 vejce
  • 3 lžíce rozehřátého másla
  • sůl, pepř
  • česnek, majoránku

Jak na to

Nakrájené rohlíky zalijeme mlékem, po vsáknutí přidáme nakrájené špekáčky, podušené houby, máslo, žloutky, koření a nakonec vmícháme sníh. Pečeme ve vymazaném pekáči.

Kuře na holubince

Potřebujeme

  • Holubinky

    Většina svátečních houbařů holubinky nesbírá. Je jich prý příliš mnoho druhů a bojí se, aby se nespletli. Dělají chybu. Některé druhy holubinek (namodralá, mandlová, olivová a zvláště pak nazelenalá) totiž patří ke kulinářských skvostům. Nejedlých holubinek je jen několik a jedovatá je jediná – holubinka vrhavka – poznáte ji podle ostře palčivé chuti.
    250 g holubinky nazelenalé
  • 1 kuře
  • 2 cibule
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 pórek
  • hrst oloupaných mandlí
  • lžičku citronové šťávy
  • 3 lžíce vývaru

Jak na to

Kuře vykostíme. Maso pokrájíme na proužky, kloboučky mladších holubinek na čtvrtky, cibuli rozsekáme nadrobno a zpěníme na tuku. Přidáme maso a houby, osmahneme, po chvíli dodáme oloupané posekané mandle a na kolečka nakrájený pórek. Vše osolíme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Podáváme s rýží.

Roláda s houbami

Potřebujeme

  • 250 g čerstvých hub
  • 500 g mletého bůčku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • po jedné lžíci strouhané mrkve, petržele, celeru a krájeného pórku
  • strouhanku
  • sůl
  • kečup
  • sekanou petrželku

Jak na to

V rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme k ní strouhanou zeleninu, lžičku strouhanky, pokrájené dobře očištěné houby a smažíme pět minut.

Umleté vepřové mírně přisolíme, opepříme, rozložíme na navlhčené prkénko ve vrstvě asi 1 cm, maso pokryjeme houbovou nádivkou a mokrýma rukama stáčíme do rolády.

Hotovou roládu obalíme v mouce, potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce, vložíme do pekáče a upečeme.

Upečenou roládu nakrájíme na plátky, pokapeme kečupem a posypeme petrželkou. Podáváme s bramborem.

Foto archiv