Maso a přílohy

Bramborové knedlíky u nás i za hranicemi
Maso a přílohy
11. 2. 2018

Bramborové knedlíky u nás i za hranicemi

Stejně jako omáčky, ani knedlíky nedodržují hranice. Najdeme je i v sousedním Rakousku a Německu, na Slovensku, v Maďarsku i v kuchyních balkánských států. Významné místo mají i v tyrolské kuchyni. Dnes se podíváme na jejich bramborovou podobu ve třech variantách – klasické české a dvou německých. Více...

Masopustní bůček 3x jinak: na zelí, karamelový, nadívaný
Maso a přílohy
10. 2. 2018

Masopustní bůček 3x jinak: na zelí, karamelový, nadívaný

Poslední masopustní víkend před obdobím půstu velí se předzásobit pořádnou dávkou tučného masa. Tentokrát si neodpírejte a sáhněte rovnou po bůčku, protože jak známé kuchařské pravidlo říká: Kde je tuk, tam je chuť. Více...

Hovězí pečeně podle sousedů: česká svíčková vs. německá Sauerbraten

Hovězí pečeně podle sousedů: česká svíčková vs. německá Sauerbraten

Svíčková pečeně by se samozřejmě měla připravovat z pravé svíčkové. Z důvodů ceny a dostupnosti je ale dost často se nahrazuje jinými částmi hovězího masa, nejčastěji falešnou svíčkovou či kýtou. Díky našemu receptu můžete nahlédnout také za hranice a zkusit, jak chutná v Německu oblíbená pečeně Sauerbraten. Více...

Zvěřinová sezona: Jak na kančí se šípkovou?
Maso a přílohy
26. 1. 2018

Zvěřinová sezona: Jak na kančí se šípkovou?

Se šípkovou nebo se zelím? Za kančí pečení, jak ji proslavil Bohumil Hrabal ve Slavnostech sněženek, nemusíte vážit cestu do jeho oblíbené restaurace Hájenka v Kersku. Podle našeho snadného postupu ho zvládnete připravit krok po kroku doma a na zvěřinovou sezonu se budete každý rok těšit. Více...

Dosmaženo? Použitý olej do kanalizace nepatří
Maso a přílohy
24. 12. 2017

Dosmaženo? Použitý olej do kanalizace nepatří

Kapr i řízky jsou usmaženy a v pánvi zůstala spousta použitého oleje. Kde skončí většina takových zbytků? Mnozí z nás je bohužel vylijí do odpadu. Je to ale velká chyba, kromě komplikací, které způsobíte v kanalizaci a v čistírnách odpadních vod, si zaděláte i na potíže s vlastními odpadními trubkami a to se vám může pěkně prodražit. Více...

Štědrá inspirace: kapr ve vinném těstíčku, v krustě, rybí se svítkem…
Maso a přílohy
23. 12. 2017

Štědrá inspirace: kapr ve vinném těstíčku, v krustě, rybí se svítkem…

V některých rodinách ctí tradici, jinde rok co rok připravují překvapení. Pro inspiraci těm druhým a třeba jako zajímavost pro ty první přinášíme lahůdkové variace na tradiční české vánoční pokrmy. Více...

Jak si vybrat ten správný tuk na smažení? Nejdražší není vždy nejlepší
Zdraví
20. 12. 2017

Jak si vybrat ten správný tuk na smažení? Nejdražší není vždy nejlepší

Poslední adventní víkend se kvapem blíží a vrcholí přípravy, nákupy dárků a shánění těch nejlepších potravin. Vánoce jsou obdobím, kdy vaříme a pečeme ostošest. Málokdo si představí Štědrý den bez smaženého kapra nebo řízku. Neriskujte své zdraví a vyberte pro smažení ten nejvhodnější tuk. Více...

Triky pro přípravu štědrovečerní večeře

Triky pro přípravu štědrovečerní večeře

Sváteční čas Vánoc se nezadržitelně blíží, což značí kromě těšení se na odpočinek v okruhu blízkých a překvapení v podobě dárků i přípravu slavnostní večeře. Abyste se nenechali rozhodit z klidného rytmu, ulehčili si práci v kuchyni a podávali ten nejlepší salát s rybou, držte se následujících tipů. Více...

5 kuchyňských triků, které fungují a nevíme proč

5 kuchyňských triků, které fungují a nevíme proč

Babských rad pro vaření a úklid znáte spousty. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč a jak vlastně fungují? Vybrali jsme některé z nich a společně poodhalíme jejich tajemství. Více...

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Pečené a horké z kornoutku na trhu, tak zná jedlé kaštany většina z nás. Nebojte se vyzkoušet i jiné úpravy této zdravé pochoutky. Kromě kaštanové nádivky s krůtou, kterou si dá většina Američanů dnes na Den díkuvzdání, se jedlé kaštany dají upravovat mnoha různými způsoby, na sladko i na slano. Zakomponujte tuto surovinu do jídelníčku, má nejen delikátní chuť, ale působí i blahodárně na vaše zdraví. Více...

Po stopách řeckého kulinářství: 4 snadné recepty, které musíte zkusit

Po stopách řeckého kulinářství: 4 snadné recepty, které musíte zkusit

Olivový olej a černé olivy z peloponéského města Kalamata. To jsou věci, které charakterizují řeckou kuchyni jako máloco jiného. Zkuste s námi několik receptů, které zvládne každý a s přípravou většiny z nich vám mohou pomoci i děti... Více...

Jak vykouzlit husí posvícení: Svatomartinská husa a kaldoun

Jak vykouzlit husí posvícení: Svatomartinská husa a kaldoun

Svátek svatého Martina připadá na 11. 11. Magická čtveřice jedniček si už dávno vydobyla čestné místo mezi nejoblíbenějšími českými svátky. Počasí na pokraji sněhu přímo vybízí vychutnat si silný husí vývar a zakousnout se do křupavé zlatavé kůrky pečené husy. Nemusíte se však tlačit v davech na svatomartinských slavnostech, nebo v přeplněných restauracích, posvícenskou pečínku snadno zvládnete v klidu domova. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS