6 skvělých marinád pro to nejlepší grilované maso
14. 6. 2018

6 skvělých marinád pro to nejlepší grilované maso

Grilovací sezona je v plném proudu a ještě chvíli potrvá. Abyste si nemuseli dlouho lámat hlavu, jak příště maso naložíte a co k němu budete podávat, vybavte se marinádami z našeho výběru.

Na úvod pár základních bodů, jaké by vám neměly uniknout, než se pustíte do grilování naložených mas. Maso nemusíte v marinádě trápit dlouhé dny, postačí mu běžné naložení přes noc. Při nákupu kečupu, který je klíčovou surovinou, si dejte záležet na výběru toho nejkvalitnějšího (pokud nemáte rovnou domácí), ideálně bez chemických aditiv a barviv. Ve většině marinád hraje velkou roli kyselá chuť octa nebo citronové šťávy, která pomůže v kombinaci s trochou oleje masu dokonale zkřehnout a urychlit potřebnou dobu grilování.

Kuře na grilu posunete díky marinádám o level výš.

Maso marinujte v uzavíratelné nádobě. Ideální ale bude, pokud jej uložíte do sáčku uzavíratelného na zip a odsajete přebytečný vzduch. Před samotným grilováním marinádu z masa setřete, na grilu by se vám připálila. Grilujte na extra rozpálených uhlících, nikdy na otevřeném ohni. Následující marinády si vychutnáte na žebrech, ale i na hovězích či vepřových steacích nebo s trhaným kuřecím. 

Pravá domácí barbecue omáčka

Na cca 8 porcí:

  • 125 ml vody
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 75 ml rajského protlaku
  • 3,5 polévkových lžic medu
  • 1 polévková lžíce melasy
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky mletého chilli
  • ¼ lžička mleté skořice
  • 1,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • ½ lžičky sušené mleté cibule
  • ¾ lžičky sušeného mletého česneku
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mořské soli
  • ¼ lžičky mleté žluté hořčice
  • špetka kajenského pepře

Všechno koření si smícháme v míse a dáme stranou. Do menšího hrnce dáme rajský protlak, zalijeme vodou, olejem, medem, melasou a jablečným octem a důkladně promícháme. Vsypeme směs koření a opět zamícháme. Přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší výkon a necháme 30 minut provařit. Pro tekutější konzistenci můžeme přidat pár lžic vody. Po uvaření plníme do sklenice a skladujeme týden v chladničce. Hodí se na všechny druhy mas, ale vynikající bude zejména na žebrech.

Medová marináda

Na cca 10 porcí:

  • Marináda dodá grilovanému masu tu správnou chuť.450 ml kvalitního přírodního kečupu
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 55 ml medu
  • 55 ml hnědého cukru
  • 125 ml jablečného octa
  • 180 ml vody
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • ½ polévkové lžíce sušené mleté cibule
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky

Všechny ingredience smícháme v menším hrnci, přivedeme za stálého míchání k varu, poté stáhneme na nejnižší výkon. Provaříme 45 minut, během nichž omáčku často mícháme. Po vychladnutí přelijeme do uzavíratelné sklenice, omáčka by měla vydržet až dva týdny v chladničce. 

Bílá barbecue omáčka ke kuřeti

Na 4 až 6 porcí:

  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce uzené papriky
  • 2 polévkové lžíce sušené mleté cibule
  • 1 polévková lžíce sušeného mletého chilli
  • 1 polévková lžíce mletého římského kmínu
  • ½ polévkové lžíce hnědého cukru
  • ½ polévkové lžíce obyčejného cukru
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 1 polévková lžíce křenu
  • ½ polévkové lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • špetka kajenského pepře
  • 120 ml majonézy
  • 6 kuřecích stehen

Nejprve smícháme suché suroviny, do mísy dáme uzenou papriku, sušenou mletou cibuli, mleté chilli, oba cukry, kmín, promícháme. Kuřecí stehna omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Vzápětí je obalíme ve směsi koření a dáme na rozpálený gril kůží dolů, grilujeme 8 až 10 minut, otočíme a necháme dopéct zhruba 10 až 12 minut. Mezitím si smícháme bílou omáčku, do mísy dáme majonézu, jablečný ocet, citronovou šťávu, křen, dijonskou hořčici a špetku kajenského pepře. Dle chuti dosolíme a opepříme. Grilovaná kuřecí stehna podáváme přelitá bílou barbecue omáčkou. 

Ananasová marináda s bourbonem

Na cca 10 porcí:

  • 220 ml kvalitního přírodního kečupu
  • 150 g hnědého cukru
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 170 ml 100% ananasové šťávy (ne z koncentrátu)
  • 125 ml najemno nasekaného čerstvého ananasu
  • 125 ml bourbonu
  • 75 ml melasy
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ½ lžičky sušeného mletého česneku
  • ½ lžičky sušené mleté cibule
  • ½ lžičky mletého chilli

Všechny suroviny dáme do menšího hrnce, za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme výkon na minimum a necháme provařit 30 až 40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Můžeme hned používat, nebo uložíme do uzavíratelné sklenice do chladničky, kde nám vydrží zhruba týden.

Jablečná barbecue omáčka

Na 4 až 6 porcí:

  • Zkuste maso z kuřete natrhat na vlákna a smíchat s marinádou.500 ml kvalitního přírodního kečupu
  • 125 ml jablečného protlaku
  • 125 ml jablečného octa
  • 75 ml hnědého cukru
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 75 ml worcesterové omáčky
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • ¾ polévkové lžíce sušeného mletého česneku
  • 1 polévková lžíce soli
  • ¼ polévkové lžíce čerstvě mletého černého pepře

V rendlíku smícháme všechny ingredience a přivedeme k varu. Stáhneme na střední výkon a necháme 15 minut provařit, aby se spojily chutě a omáčka se mírně zredukovala. Po vychladnutí naplníme do sklenice s uzavíratelným víkem a podáváme například s trhaným kuřecím masem. 

Guinness marináda

Na cca 10 porcí:

  • 220 ml kvalitního přírodního kečupu
  • 220 ml jablečného octa
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 330 ml tmavého piva Guinness Stout Draught
  • 170 g hnědého cukru
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ½ lžičky sušeného mletého česneku
  • ½ lžičky sušené mleté cibule
  • ½ lžičky mletého chilli

Všechny suroviny dáme do menšího hrnce, za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme výkon na minimum a necháme provařit 30 až 40 minut, dokud omáčka nezhoustne. Můžeme hned používat, nebo uložíme do uzavíratelné sklenice do chladničky, kde nám vydrží zhruba týden.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS