Možnosti vepřového

Ke grilování z vepřového masa jsou nejvhodnější

  • kotlety z vysokého karé nebo kýty,
  • pláty s kostí i bez kosti z krkovice,
  • žebra buď z boku, nebo z pečeně
  • a plátky z tučné části plece.

Přebytečný tuk z daného druhu masa vždy odstraníme, u žeber je dobré, když membránu od kosti uvolníme, aby se maso rovnoměrněji propeklo.

Maso musí být vždy dobře propečené. Proto si připravujeme spíše tenčí plátky, pro silnější volíme vždy nepřímé grilování.

I když nemáme rádi tučné a nebudeme je jíst, grilujeme je s masem, a teprve po ugrilování tučné části odřízneme. Dodávají totiž masu tu správnou chuť!

Živánka

Potřebujeme

  • plátky vykostěného vepřového karé a hovězí roštěnky
  • slaninu
  • brambory
  • žampiony
  • rajčata
  • papriky
  • 3 stroužky česneku
  • pepř, sůl
  • feferonky
  • hořčice
  • kečup
  • olej

Jak na to

Plátky masa zlehka naklepeme, osolíme je, okořeníme, potřeme česnekem, hořčicí a olejem.

Slaninu a špek nakrájíme na plátky, cibuli na silnější kolečka, rajčata na čtvrtky, papriky na proužky a žampiony na plátky. Alobal potřeme olejem a do jeho středu postupně klademe maso, slaninu, brambory, cibuli, rajčata a papriku.

Směs zalijeme kečupem a posypeme plátky žampionů, přidat můžeme i feferonky bez zrníček. Alobal po stranách zahneme dovnitř, delší strany spojíme a víckrát je přehneme, aby šťáva nevytékala.

Balíček položíme na rošt a grilujeme asi 30 minut, přičemž balíček několikrát obrátíme.

Český bůčkový šnek

Potřebujeme

  • 0,5 kg bůčku
  • česnekovou pastu nebo čerstvý česnek utřený se solí
  • 4 tenké plátky debrecínského boku nebo anglické slaniny
  • 15 dkg kysaného zelí
  • světlé pivo
  • kmín

Jak na to

Bůček nakrájíme na čtyři stejně silné pásy. Naklepeme je, potřeme česnekem, posypeme kmínem, poklademe debrecínským bůčkem a na něj rozložíme vrstvu kysaného zelí.

Pásy zavineme do šneku a křížem propíchneme jehlou nebo špejlí. Během pomalého grilování šneky lehce natíráme světlým pivem. Grilujeme dozlatova.

Medová vepřová žebírka

Potřebujeme

  • 4 kg vepřových žebírek
  • 0,5 l piva
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci chilli koření
  • 1 lžíci šalvěje
  • sůl

Jak na to

Žebírka naporcujeme na menší porce, položíme je do pekáčku a zalijeme směsí piva, citronové šťávy, medu, koření a soli. Necháme marinovat 24 hodin a alespoň dvakrát otočíme.

Poté žebírka pomalu grilujeme, nebo pečeme v troubě. Během pečení potíráme marinádou.

Grilované válečky

Potřebujeme

  • 0,5 kg směsi mletého vepřového a hovězího masa
  • 1 cibuli
  • sůl, pepř
  • sladkou papriku
  • lžíci solamylu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • strouhanku
  • grilovací omáčku

Jak na to

Mleté maso promícháme, přidáme nastrouhanou cibuli, sůl, pepř, papriku, solamyl, mouku, vejce a vše dobře propracujeme.

Ze směsi tvoříme válečky a klademe je na tác posypaný strouhankou.

Z těsta můžeme tvořit i kuličky nebo placičky, které můžeme napichovat na jehly a prokládat slaninou, paprikou a cibulí atd.

Do hrnce dáme vařit asi 3 litry vody, osolíme ji a uvedeme do varu. Válečky krátce zavaříme (5–7 minut), poté je vyndáme do nádoby se studenou vodou a necháme je zchladnout.

Okapané válečky potřeme grilovací omáčkou a olejem a klademe je na rošt nebo grilovací pánev. Opékáme po všech stranách tak, aby se vytvořila kůrčička.

Ohnivá vepřová žebírka

Vepřová žebírka naložíme na dva dny do marinády připravené z červeného vína, kečupu, soli, citronové kůry, cukru, pepře, tymiánu, čili, oregana, worchesteru a oleje. Namarinová žebírka ugrilujeme.

Grilovaná vepřová žebírka

Potřebujeme

  • 2 kg větších vepřových žebírek
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíci cukru
  • bílý pepř
  • špetku cayenského pepře
  • lžíci solamylu

Jak na to

Opláchnutá, osušená žebírka nakrájíme na 4–8 porcí. Připravíme si marinádu ze sójové omáčky, octa, medu, cukru a trošky pepře.

Žebírka pokapeme marinádou, přikryjeme je a necháme asi dvě hodiny marinovat. Maso necháme okapat. Marinádu slijeme do kastrolu, přivedeme ji do varu a zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody. Hotovou omáčku přelijeme do misky.

Žebírka grilujeme asi 20 minut za občasného obracení. Hotová žebírka potřeme připravenou omáčkou. Podáváme s bílým pečivem.

Glazované vepřové kotlety

Potřebujeme

  • 4 vepřové kotlety bez kosti
  • 3 lžíce švestkového džemu
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • trošku mletého nového koření
  • cayenský pepř
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Jak na to

V malém rendlíku mírně zahřejeme švestkový džem a sójovou omáčku. Osolené a okořeněné kotlety grilujeme na roštu z každé strany asi 7 minut a během grilování je potíráme horkou švestkovou omáčkou.

Grilované vepřové závitky

Potřebujeme

  • 8 plátků vykostěné krkovičky
  • polovinu červené a zelené papriky
  • 20 dkg sýra
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 4 lžičky oregána
  • 8 lžic bílého vinného octa
  • 8 lžic medu
  • 6 kapek tabasca
  • 125 ml oleje

Jak na to

Na každý řízek položíme pásky papriky a sýra, zarolujeme a sepneme jehlicí. Připravíme si marinádu z oleje, octa, medu, nakrájené cibule, rozetřeného česneku, ochutíme tabascem, paprikou, oregánem a solí.

Marinádou potřeme řízky, přikryjeme je a necháme asi hodinu v chladu odležet.

Pak je vyndáme, osušíme a po obou stranách grilujeme asi deset minut. Podáváme se studenou česnekovou omáčkou a opečenými bagetami.

Jánošíkův cop

Potřebujeme

  • 65 dkg vepřové panenky
  • slaninu
  • česnek
  • grilovací koření
  • sůl
  • olej

Jak na to

Panenku rozkrojíme po délce na dvě poloviny. Slaninu nakrájíme na hranolky dlouhé stejně jako maso. Obě poloviny panenky asi centimetr odshora rozřízneme na tři pásy, mezi každý vložíme slaninu a vše spleteme do copu. Dole upevníme jehlicí, nebo svážeme nití.

Hotové copy osolíme, ze všech stran potřeme grilovacím kořením, utřeným česnekem a olejem. Necháme asi půl hodiny v chladu odležet a pak cop položíme na naolejovaný rošt.

Po dobu grilování maso několikrát obrátíme. Podáváme s chlebem a zeleninovým salátem.

Šlehačková krkovice

Potřebujeme

  • 0,75 kg vykostěné a na plátky nakrájené krkovice
  • Dobu grilování zkrátíme, když maso na chvíli předpečeme v mikrovlnné troubě nebo povaříme.0,5 l smetany
  • 0,25 l piva
  • 3 cibule
  • pepř, sůl

Jak na to

Plátky masa vložíme do mísy, osolíme, opepříme, proložíme drobně nakrájenou cibulí a zalijeme šlehačkou a pivem. Necháme do druhého dne odležet v chladu.

Pak grilujeme asi 30 minut za stálého podlévání a potírání zbylou marinádou.

Kotlety se zelím

Potřebujeme

  • 4 silnější kotlety
  • 20 dkg kysaného zelí
  • 4 plátky šunky
  • olej
  • pepř a sůl
  • špetku papriky
  • provensálské koření
  • rozmarýn

Jak na to

Do kotlet nařízneme kapsy a naplníme je zelím zabaleným do plátku šunky. Okraje kotlet spíchneme, kotlety vložíme do mísy, proložíme je snítkami rozmarýnu a nakonec je zalijeme marinádou z oleje a koření.

Necháme proležet nejlépe do druhého dne. Grilujeme pomalu a déle, aby se maso propeklo. Podáváme s ogrilovanými plátky cukety, papriky a rajčat.

Skopová žebírka na česneku

Pokud máme gril s příklopným víkem, položíme na maso, případně na teplý rošt mimo dosah žhnoucího média sušené či čerstvé byliny. Jejich aroma zůstane uvnitř a ovoní i potraviny.

Odblaněná žebírka naklepeme, potřeme česnekem, osolíme a opepříme, zakapeme olejem a necháme 2 hodiny odležet.

Na roštu je grilujeme 10 minut po obou stranách. Na horkém talíři na každou porci položíme kolečko česnekového másla a podáváme s chlebem a fazolovými lusky dušenými na másle.

Svíčkové řezy v těstíčku

Potřebujeme

  • 50 dkg svíčkových řezů
  • 3 lžíce slané sójové omáčky
  • solamyl
  • 1 větší pórek
  • 10 žampionů
  • sladkou sójovou omáčku
  • broskvový kompot

Jak na to

Maso nakrájíme na plátky asi centimetr silné.

Ze slané sójové omáčky a solamylu připravíme řídké těstíčko, do kterého namáčíme svíčkové řezy a napichujeme je na grilovací jehly střídavě s kolečky pórku a celými hlavičkami žampionů.

Pak opékáme na grilu doměkka. Hotové špízy pokapeme sladkou sójovou omáčkou a obložíme kousky broskví.

Myslivcovy půlnoční kotlety

Potřebujeme

  • 4 kotlety
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci pomerančové šťávy
  • půl panáka myslivecké
  • 4 lžičky pikantní hořčice
  • pepř a sůl

Jak na to

Kotlety nakrojíme po obvodu, osolíme, opepříme a krátce je opečeme na grilu z obou stran. Smícháme med, pomerančovou šťávu a mysliveckou. Maso potřeme hořčicí, vrátíme je na gril, potíráme medovou směsí a pečeme dalších 15 minut.

Steak se zeleninou

Potřebujeme

  • 4 hovězí steaky
  • 2–3 cibulky a 2 stroužky česneku
  • 3 malé cukety a 2 malé lilky
  • tymián, oregano
  • červené víno, rajčatový protlak, 3 rajčata
  • koriandr, mletý kmín, mletou papriku, cayenský pepř
  • sůl
  • olej

Jak na to

Na kostičky nakrájené cukety a lilky podusíme na osmažené cibulce a česneku. Přidáme tymián a oregáno, pokrájená rajčata, rajský protlak a víno a vše dusíme asi 15 minut doměkka.

Mezitím okořeníme steaky koriandrem, kmínem paprikou a cayenským pepřem a ogrilujeme.

Marinování masa

Maso marinujeme pro co nejsilnější kořenící účinek nejlépe den dopředu. Zelenině, bramborám a houbám postačí několik hodin předem. Nakrájené maso a zeleninu důkladně ze všech stran potřeme připravenou marinádou, uložíme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet.

Maso však nemusíme jen potírat zvenku, silnějšího ochucovacího účinku dosáhneme, když je podélně nakrojíme, čímž nám vznikne kapsa, kterou naplníme kořenící směsí.

Při grilování samotném pak zbylou marinádu používáme na potírání po celou dobu tepelné úpravy.

Na talířích steaky přelijeme směsí dušené zeleniny.

Grilované vepřové koleno

Potřebujeme

  • 1 masité koleno o váze asi 1 kg
  • 2 l vody
  • 10 zrnek celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • 1 lžíci polévkového koření

na marinádu

  • 200 ml oleje
  • 400 ml piva
  • sůl, černý pepř
  • drcený kmín, mletou sladkou papriku
  • špetku mletého zázvoru

Jak na to

Očištěné koleno vaříme v osolené vodě s kořením asi 30 minut. Když koleno vychladne, nabodneme je na rožeň. Včelařským drátem je upevníme tak, aby se neprotáčelo.

Rožníme za stálého otáčení a potírání marinádou, kterou připravíme smícháním všech surovin a jejich asi 10minutovým povařením.

Maso průběžně okrajujeme a znovu potíráme.

Telecí žebírko na roštu

Žebírka naklepeme, potřeme olejem, osolíme a necháme půl hodiny odležet.

Grilujeme je 4 minuty, pak obrátíme, překryjeme plátkem slaniny a grilujeme další 4 minuty. Hotová žebírka na talíři položíme přes opečené brambory a zalijeme je hořčicovou omáčkou.

Grilovaný bůček s ostrou omáčkou

Potřebujeme

  • 60 dkg libovějšího bůčku
  • 2 rajčata, 1 červenou papriku, 1 pórek

na marinádu

  • sůl a pepř, drcený kmín, pálivou papriku
  • olej
  • grilovací koření
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

na omáčku

  • 1 cibuli
  • 1/8 červeného vína
  • 10 dkg majonézy
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • 10 dkg zakysané smetany
  • 1 lžíci worchesteru
  • 1 lžíci sekané petrželky
  • trochu tabasca
  • sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme je a rozkrájíme na stejné kousky. Smícháme koření s olejem a česnekem, potřeme jím bůček a necháme odpočinout nejlépe přes noc.

Pak střídavě napichujeme na jehly maso, kolečka pórku, kousky paprik a rajčat a za občasného potírání zbylou marinádou grilujeme doměkka.

Ledvinky na roštu

Vepřové (nebo telecí) ledvinky podélně rozřízneme a důkladně zbavíme močovodů. Vypereme je v mléce, opláchneme (vepřové mírně naklepeme), protkneme anglickou slaninou a opepříme. Na roštu je grilujeme po každé straně 3–4 minuty, solíme až nakonec.

Autoři receptů a fotografií: Jiřina Blažejová, Eliška Pospíšilová, Anna Paroubková, Ivan Veselý; Milena Novotná, Vladimír Dropčo–Člupko, Jana Turečková, foto Lukáš Hausenblad, Shutterstock a archiv