Jelení polévka se žampiony

  • 400 g jeleního masa nebo kostí
  • 50 g očištěných žampionů
  • máslo
  • pórek, mrkev, petržel a celer
  • mletý jalovec, pepř a sůl

Jelení maso nebo kosti necháme asi 2 hodiny mírně vařit v osolené vodě.

Žampiony nakrájené na půlky orestujeme na másle, zalijeme scezeným vývarem, přidáme nakrájený pórek, mrkev, petržel a celer, necháme povařit do změknutí.

Přidáme nakrájené jelení maso a okořeníme mletým jalovcem a pepřem, osolíme.

Olga Štěpničková, Praha

Filé ze zvěřiny marinované v červeném víně s noky

  • 600 g kančího masa ze hřbetu
  • 2 lžíce lesního medu
  • 200 ml červeného vína
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce drceného barevného pepře
  • 5 podrcených jalovčinek
  • sůl
  • 50 ml oleje
  • 2 lžičky hotové jíšky
  • větvičky rozmarýnu

na přílohu

  • 300 g bramborových noků
  • zelená petrželka
  • sůl a pepř

Maso nakrájíme na špalíčky, přidáme celý rozmarýn, pepř, jalovčinky, zalijeme částí oleje, medem, vínem a necháme v chladu rozležet.

Nočky uvaříme podle návodu a necháme odkapat. Maso vyjmeme, napíchneme na špejle a do každého kousku zapíchneme větvičku rozmarýnu. Pak maso ze všech stran zvolna opečeme v pánvi na oleji nebo na grilu. Zbylou marinádu svaříme a zahustíme jíškou.

V pánvi na oleji krátce zpěníme jemně nasekanou petrželku a pepř, přidáme nočky, opečeme je dozlatova a vše podáváme k masu.

Václav Kroutil, Brno

Jelení žebra

  • 1,5 kg jeleních žeber
  • 2 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 20 kuliček jalovce a 2 bobkové listy
  • 1/2 sáčku koření na roštěnky
  • hrubozrnná sůl
  • hladká mouka
  • máslo

Jelení žebra naporcujeme, v rozpuštěném másle rozmícháme koření a jalovec rozdrcený v hmoždíři se lžičkou hrubozrnné soli. Touto směsí bohatě potřeme žebra a necháme je nejméně den odležet v chladu.

Poté maso dáme do pekáče, obložíme je nahrubo nakrájenou mrkví a cibulí, podlijeme je vodou a přidáme bobkové listy. Poté pečeme v troubě při střední teplotě, dokud se maso nebude snadno oddělovat od kosti. Během pečení žebra obrátíme, případně lehce podlijeme vodou.

Výpek slijeme, zčásti do něj propasírujeme zeleninu, omáčku zahustíme moukou a zvolna ji za občasného míchání necháme provařit asi 20 minut. Podáváme s lehce opečenými vařenými brambory mírně ochucenými tymiánem a mletou paprikou.

Luboš Dupač, Nesvačily

Králičí závitky

Zadek z divokého králíka vykostíme (kosti použijeme na polévku), nařežeme z něj řízky, které osolíme a pokmínujeme. Každý řízek položíme na plátek syrového vyuzeného bůčku, zavineme jej a převážeme nití.

Závitky znovu pokmínujeme a upečeme je doměkka na slanině a troše sádla. Podáváme s bramborovým knedlíkem a se špenátem.

Ivan Veselý, Žebrák

Srnčí játra na víně

  • 600 g srnčích jater (mohou být i z jiné zvěřiny)
  • 80 g slaniny
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 3 bobkové listy
  • 200 ml červeného vína
  • vývar z kostí
  • sůl

Játra nakrájíme na větší kusy a důkladně je protáhneme slaninou. Vložíme je do pekáče na rozpuštěné máslo, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájenou citronovou kůru, bobkový list, podlijeme vývarem z kostí a za občasného podlévání pečeme v troubě.

Měkká játra vyjmeme z omáčky a nařežeme na plátky. Do šťávy vlijeme červené víno, přisolíme, zakápneme citronovou šťávu a promícháme. Omáčku propasírujeme přes sítko a přeléváme jí porce jater. Podáváme s rýží nebo bramborami.

Anna Paroubková, Všeruby

Králík na zelí

  • 1 králík
  • 2 sáčky sterilovaného zelí (1 kg)
  • 100 g slaniny
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce magi

Do pekáče vymazaného slaninou dáme zelí i s nálevem, položíme na ně porce králíka, okořeníme je, osolíme a posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a zakryjeme na plátky nakrájenou slaninou. Zakryté pečeme v troubě 60 minut při 170 °C.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Zaječí paštika

  • 1 zaječí zadek
  • 1 cibule
  • 250 g tučnějšího vepřového masa
  • 150 g jater
  • 60 g slaniny
  • 1 vejce
  • 80 g strouhané cibule
  • 50 ml smetany
  • 20 g másla
  • sůl
  • 1 lžíce koňaku
  • koření podle chuti (pepř, jalovec, bobkový list, tymián, nové koření, hřebíček, majoránka, bazalka, troška papriky a zázvoru)
  • plátky slaniny

Zaječí zadek podusíme s celou cibulí doměkka, maso obereme z kostí a umeleme s játry, vepřovým masem a slaninou. Přidáme ostatní ingredience a koření, vše dobře promícháme, směsí naplníme formu vyloženou plátky slaniny, zakryjeme alobalem a vaříme ve vodní lázni v troubě 60—90 minut.

Milena Novotná, Olešnice

Zvěřinový koláč

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • sůl

na náplň

  • 300 g srnčího masa
  • 100 g šalotky
  • 2 červené a 2 žluté masité papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 30 g slaniny
  • sůl, drcený pepř a špetka muškátového oříšku
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany

Z mouky, másla, 1—2 lžic vody a soli vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladu odpočinout.

Omyté papriky pečeme asi 10 minut v horké troubě, poté je vyndáme a zabalíme do sáčku, necháme chvíli zchladnout a oloupeme je.

Maso nahrubo umeleme nebo jemně nasekáme a spolu s nakrájenou šalotkou a slaninou je zpěníme a podusíme doměkka na oleji. Maso smícháme s nakrájenými paprikami, přidáme sůl, pepř a tymián.

Koláčovou formu i s okraji vyložíme těstem, pokryjeme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a zapečeme 10—15 minut v předehřáté troubě. Vyndáme papír s fazolemi a těsto ještě 5 minut pečeme.

Upečené těsto naplníme masovou směsí, zalijeme vejci rozmíchanými se smetanou, solí, pepřem, muškátovým oříškem a petrželkou a zvolna pečeme asi 45 minut v troubě.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Foto Jiří Poláček