Rybí polévka s jikrami a mlíčím

Potřebujeme

  • 1 až 2 kapří hlavy
  • jikry, mlíčí
  • 15 až 20 dkg kořenové zeleniny
  • 6 dkg másla
  • 6 dkg hladké mouky
  • špetku zázvoru
  • 5 zrnek celého pepře
  • stroužek česneku
  • malou cibuli
  • 1,5 až 2 l vody
  • zelenou petrželku
  • osmaženou housku

Jak na to

Rybí hlavy, cibuli a česnek povaříme, až jde maso oddělit od kostí.

Rybí maso protlačíme cedníkem a zalijeme částí vývaru. Přidáme nastrouhanou zeleninu, sůl a světlou jíšku zředěnou studenou vodou. Polévku zavaříme mírným varem, přidáme oprané jikry a mlíčí a dovaříme.

Okořeníme zázvorem nebo muškátovým oříškem a zelenou petrželkou. Podáváme s osmaženou žemlí.

Marta Indráková, Polkovice

Kapří polévka

Potřebujeme

  • 1 až 2 kapří hlavy
  • 5 dkg mrkve a petržele (nebo víc podle chuti)
  • celer
  • cibuli
  • pepř a sůl
  • nové koření

Jak na to

Z hlavy vyjmeme oči a žábry, dobře opereme a hlavu se zeleninou vaříme 1/2 hodiny.

Nakonec přidáme zelenou petrželku a na talíři servírujeme s houskou osmaženou na másle.

Michaela Krejčová, Nimpšov

Kapr načerno

Potřebujeme

  • 1 kg kapra, pokud možno i jeho krev zachycená při kuchání
  • 4 až 5 lžic vinného octa nebo zředěný ocet kupovaný
  • 5 kostek cukru
  • máslo
  • sůl
  • cibuli
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • 0,5 l piva
  • 1 l vody
  • 10 kuliček pepře a nového koření
  • 2 hřebíčky
  • špetku zázvoru
  • bobkový list
  • citronovou kůru i šťávu
  • červené víno
  • malinovou či jinou pikantní marmeládu nebo bezinková povidla
  • strouhaný perník
  • mandle
  • ořechy
  • rozinky
  • sušené krájené trnky (švestky)

Jak na to

Do vody s pivem dáme vařit koření, zeleninu a krájené sušené trnky. Po hodině vaření přidáme porce kapra a opět vaříme.

Pak rybu vyjmeme děrovanou naběračkou a ochucujeme omáčku: Přidáme citronovou šťávu i kůru, několik lžic červeného vína, ocet, malinovou či jinou pikantní marmeládu nebo bezinková povidla.

Na kousku másla upálíme cukr na karamel, přimícháme a opět vše společně povaříme.

Takto připravený základ omáčky přecedíme nebo rozmixujeme a zahustíme perníkem, namočeným v červeném víně.

Tento pokrm je nejlepší když se uleží, proto je lépe ho připravovat den předem.

Dochutíme dalšími krájenými trnkami, ořechy, rozinkami a na nudličky nakrájenými mandlemi.

Porce kapra ohřejeme na páře, rozložíme je na mísu, přelijeme omáčkou a obložíme kolečky citronu.

Podáváme s houskovými knedlíky sypanými opraženou žemlí a pokapanými horkým máslem.

Vanda Vrlová, Valašské Meziříčí

Kapr načerno 2

Potřebujeme

  • kapra
  • petržel, mrkev, půlku celeru
  • 40 g rozinek, 40 g mandlí
  • 100 g sušených švestek
  • 10 celých pepřů
  • 5 zrnek nového koření
  • 2 bobkové listy
  • špetku tymiánu
  • cibuli
  • perník
  • sirup
  • lžíci octa

Jak na to

V osolené vodě uvaříme vcelku petržel a celer, nadrobno nakrájenou mrkev, rozinky, mandle a sušené švestky. V menším hrnečku svaříme všechno koření s cibulí.

Když je zelenina měkká, vyjmeme z vývaru celer a petržel, přilijeme přecezený vývar z koření, přidáme naporcovanou rybu a vaříme 5 až 10 minut.

Nakonec přidáme větší hrst nastrouhaného perníku, lžíci sirupu a trošku octa. Takto připraveného kapra podáváme s vánočkou.

Jiřina Blažejová, Luka

Kapr pečený s jablky a křenem

Potřebujeme

  • 1 kg kapra
  • sůl
  • 120 g křenu
  • 3000 g jablek
  • citron
  • 120 ml bílého vína
  • 80 g strouhanky
  • 100 g oleje

Jak na to

Očištěného a na porce rozděleného kapra osolíme a dáme do kastrolu. Na porce nasypeme strouhaný křen promíchaný s jablky a zalijeme vínem. Necháme v chladu odležet 5 hodin.

Pak porce vyjmeme, obalíme ve strouhance a pomalu pečeme na oleji dozlatova. Přidáme křen s jablky a ještě asi deset minut dopečeme.

Porce kapra pak klademe na talíř a na porce navršíme směs jablek s křenem. Jako přílohu podáváme brambory.

Zdena Hodačová, Prostřední Lhota

Marinovaný kapr po česku

Toto jídlo u nás doma bývá předkrmem silvestrovské večeře. Je lepší jídlo připravit den předem, protože když se rozloží je chutnější.

Potřebujeme

  • 40 až 60 dkg kapra
  • sůl a pepř
  • citron
  • olej
  • zelenou petrželku
  • kyselou okurku
  • sardelovou pastu
  • žampiony nebo máčené sušené houby
  • 1 cibuli
  • kapary
  • citronovou kůru
  • 5 dkg másla
  • 1 až 2 dl bílého vína
  • šlehanou nebo zakysanou smetanu
  • majonézu
  • celer
  • mrkev
  • petržel

Jak na to

Očištěného kapra rozdělíme na porce, každou uprostřed nařízneme a vložíme půl plátku citronu, osolíme, opepříme, potřeme sardelovou pastou, pokapeme citronovou šťávou a necháme 20 minut odležet.

Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, osmahneme na másle a přidáme jemně nakrájené houby, kyselou okurku, krájenou kořenovou zeleninu, případně kapary a vše zalijeme bílým vínem. Doplníme kořením a dusíme asi 15 minut.

Můžeme uvařit i další kořenovou zeleninu, třeba doplněnou hráškem, kukuřicí aj., a mírně osolenou ji navršit na rybí porce.

Po prochladnutí vyjmeme porce ryby, rozložíme na servírovací mísu a zalijeme marinádou, kterou připravíme smícháním chladného zeleninového základu z ryb s majonézou a šlehanou nebo jen zakysanou smetanou.

Sypeme krájenou zelenou petrželkou. Mísu překryjeme alobalem a do druhého dne, kdy budeme podávat, uložíme v chladu. Jako příloha jsou nejlepší doma pečené rohlíčky.

Vanda Vrlová, Valašské Meziříčí

Blatenský kapr

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 6 větších cibulí
  • 5 dkg anglické slaniny
  • hladkou mouku
  • olej
  • kmín
  • česnek
  • sůl a pepř
  • sladkou i pálivou papriku
  • citron

Jak na to

Kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme česnekem a obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou.

Na dno pekáče dáme na kolečka nakrájenou cibuli, na proužky nakrájenou slaninu, pokmínujeme, opepříme a zalijeme olejem. Navrch položíme obaleného kapra a dáme péci.

Kapra podáváme politého omáčkou, do které můžeme na závěr přidat 1 dl bílého vína. Navrch můžeme postrouhat křenem.

Marie Patáková, Častolovice

Kapr pečený na zelenině

Rozpůleného kapra (bez hlavy, drobů a ploutví), osolíme, na vnější straně kůži několikrát nařízneme a vložíme do pekáče. Trochu pokapeme citronem.

Přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), malou konzervu hrášku ve sladkokyselém nálevu, na kostičky nakrájenou větší cibuli a asi pět na plátky nakrájených žampionů. Vše pokapeme olejem.

Přikryjeme druhým pekáčem a pečeme tak dlouho, až je zelenina měkká.
Podáváme s vařenými bramborami. Kapra na talíři ještě jednou zakápneme citronem.

Jitka Rumlová, Blansko

Salát z kapra

Potřebujeme

  • 400 g očištěného kapra
  • 100 g vařené mrkve
  • 3 sladkokyselé okurky
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 2 větší cibule
  • 250 g majonézy
  • ocet
  • sůl
  • cukr
  • olej

Jak na to

Kapra osolíme, okořeníme a opečeme v oleji po obou stranách. Necháme vychladnout, vykostíme a rozebereme na malé kousky.

Přidáme na kostičky pokrájené přísady, olej z pánve, sůl, cukr a ocet. Rozmícháme, spojíme majonézou a necháme uležet. Salát podáváme se slaným pečivem jako předkrm nebo samostatný chod.

Drahomíra Kramolišová, Halenkov

Kapr ve studené houbové omáčce

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 100 g nakládaných hub
  • 2 rajčata
  • kelímek šlehačky
  • na vývar 3 lžíce octa
  • 4 dl vody
  • půl lžičky nového koření
  • půl lžičky celého pepře
  • 1 bobkový list
  • lžičku soli
  • citron

Jak na to

Porce ryby uvaříme v osolené a okyselené vodě s kořením. Po 10 až 15 minutách rybu vyjmeme a necháme vychladnout.

Studené porce přelijeme omáčkou, kterou připravíme vyšleháním šlehačky se špetkou soli. Přidáme do ní nadrobno nakrájená rajčata a na drobnější kousky nakrájené houby. Jednotlivé porce ozdobíme plátkem citrónu. Podáváme vychlazené.

Marta Indráková, Polkovice

Kapr na šlehačce

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 8 lžic šlehačky
  • olej
  • citronovou šťávu

Jak na to

Z alobalu utvoříme čtyři misky. Vytřeme je olejem, vložíme porce kapra, osolíme, potřeme olejem a přidáme 2 lžíce šlehačky.

Misky dáme na plech a v předehřáté troubě pečeme 15 minut. Po upečení pokapeme citronovou šťávou.

Marta Indráková, Polkovice

Kapr smažený na povidlech

Potřebujeme

  • 2 porce kapra
  • sůl
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 vejce
  • trochu hladké mouky
  • strouhanku na obalení
  • 30 g oloupaných na nudličky nakrájených mandlí
  • 100 g rozehřátého másla
  • citron a citronovou šťávu

Jak na to

Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a půl hodiny necháme v chladu.

Pak porce obalíme v mouce, ponoříme do kaše z vajíčka, povidel a mandlí. Ihned obalíme strouhankou a usmažíme v oleji. Ozdobíme plátky citronu.

Vlasta Vondrášková, Milevsko

Plněný kapr

Kapra prosolíme a dáme na dvě hodiny do chladu.

Potom kapra uvnitř potřeme máslem a naplníme směsí z nastrouhaného křenu smíchaného s 20 dkg anglické slaniny. Dáme péci na olejem vymaštěný plech. Potom kapra obrátíme a posypeme nastrouhaným křenem a anglickou slaninou.

Alice Metlovská, Jirčany

Kapr na rožni

Rozporcujeme kapra. U hřbetu porce nařízneme a do kapsy vsuneme plátek citronu. Osolíme, pokapeme citronem a dobře potřeme olejem. V chladu necháme odležet a potom grilujeme z každé strany asi pět minut.

Libuše Málková, Bechyně

Kapr na víně se žampiony

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • citronovou šťávu
  • olej
  • 6 lžic bílého vína
  • 15 dkg žampionů
  • sůl

Jak na to

Porce kapra pokapeme citronem a necháme asi čtvrt hodiny odležet. Pak je osušíme, vložíme na pánev s rozpáleným tukem a zvolna opékáme asi 6 minut. Porce obrátíme, podlijeme vínem, přidáme žampiony nakrájené na plátky a vše společně dusíme doměkka.

Zuzana Fridwaczská, Jesenice

Kapr v žampiónové omáčce

Potřebujeme

  • 1000 g kapra
  • citronovou šťávu
  • sůl a mletý pepř
  • 50 g ztuženého pokrmového tuku
  • 30 g másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 6 lžic smetany na šlehání
  • 100 g sterilovaných žampionů
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce strouhaného sýra

Jak na to

Očištěné porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme krátce odležet. Potom je osušíme, osolíme, okořeníme a pomalu opečeme z obou stran v tuku a polovině másla. Porce položíme na předem ohřáté talíře.

Tuk po opečení zaprášíme moukou, opražíme a zředíme několika lžícemi vody. Vše povaříme. Poté přidáme smetanu a pokrájené, osolené a okořeněné žampiony, které jsme podusili na druhé polovině másla. Vše zamícháme a povaříme.

Omáčku odstavíme z ohně, přidáme žloutek rozmíchaný se lžící smetany, okyselíme podle chuti citronem a nalijeme na porce kapra. Nakonec ještě posypeme strouhaným sýrem.

Jiří Mika, Stará Role

Kapr v sýrovém těstíčku

Potřebujeme

  • 4 porce kapra
  • 3 lžíce oleje
  • 3 dkg másla
  • 5 vajec
  • 1 dl smetany
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • sůl a pepř
  • citronovou šťávu
  • petrželku

Jak na to

Osušené porce kapra zakapeme citronem, přidáme snítky petrželky a necháme v chladu odležet.

Asi po čtvrt hodině osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme na oleji.

Pak porce přendáme do širší zapékací misky vymazané máslem, přelijeme směsí z rozšlehaných vajec, smetany a strouhaného sýra. Krátce zapečeme v troubě.

Hotové pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme s opečenými brambory nebo hranolky.

Petra Vacková, Zábřeh

Specialita z rybího filé

Potřebujeme

  • 1 kg rybího filé
  • 1 dl octa
  • 1/2 l vody
  • 2 stroužky česneku
  • pepř a sůl
  • trochu kari koření

Jak na to

Připravíme zálivku, přelijeme ji přes filé a vložíme do mísy. Přiklopíme a necháme asi 12 hodin v lednici.

Po vyjmutí dáme plátky filé okapat, obalíme je v mouce a smažíme na oleji.

Marie Petáková, Nový Knín

Silvestrovský kapr

Uvaříme si nálev ze

  • 3/4 litru vody
  • 2 kuliček nového koření
  • 2 celých pepřů
  • 1 lžičky hořčičného semínka
  • 1 bobkového listu
  • 3 dkg soli
  • 10 tabletek cukerinu
  • 1/4 l octa

Nakrájíme mrkev, petržel a cibuli.

Porce obaleného upečeného kapra naložíme do sklenic, přeložíme zeleninou a zalijeme nálevem. Necháme ustát 6 až 8 dní.

Světlana Lhenická, Brno