Kološvárské skládané zelí
21. 2. 2019

Kološvárské skládané zelí

Zelí je důležitou součástí mnoha oblíbených pokrmů maďarské kuchyně. Kysané zelí zapečené s masem, rýží a smetanou najdete v českých kuchařkách nejčastěji jako kološvárské či  koložvárské.

Jak už je z názvu Kolozsvári rakott káposzta patrno, tento pokrm k nám docestoval z Maďarska, i když název svádí k tomu, umístit jeho původ do oblasti Kološváru (Kluže), není to tak docela přesné. Pochází totiž s největší pravděpodobností z Nagyváradu (Velkého Varadíru) v rumunské Transylvánii těsně u maďarských hranic. Proto recept najdete také pod názvem Erdélyi rakott káposzta.

Kološvárské skládané zelí

Legenda praví, že právě v Nagyváradu prý tamní správce města nechal už v 19. století tohle jídlo připravit pro slavnou herečku Déryné Rózu Széppataki. Té takto upravené zelí tuze chutnalo a tak si recept přivezla s sebou do Budapešti, odkud se rozšířil do dalších částí Maďarska a dočkal se i různých obměn, pod kterými ho známe dnes. Původní verze skládaného zelí se vařila v kotlíku vyloženém pláty vepřové kůže, naplněném vrstvami masa, zelí a klobás. Rýže a smetana k nim přibyly až později.

Kološvárské skládané zelí (Kolozsvári rakott káposzta)

  • Kološvárské skládané zelícibule 2 ks
  • sádlo nebo olej 2–3 lžíce
  • mleté libovější vepřové maso (např. plec) 400 g
  • mletá paprika 1 lžíce
  • kysané zelí 750 g
  • cukr podle potřeby
  • rýže 100 g
  • kysaná smetana 200 ml
  • sůl
  • pepř
  • saturejka
  • česnek 1 stroužek
  • (klobása – není nutná, záleží na vaší chuti)
  • čerstvá petrželka nebo kopr k servírování.

Rýži předem uvaříme v osolené vodě doměkka.

Cibuli nakrájíme na kostičky, na sádle či oleji ji osmahneme do zlatova. Pokud chcete, můžete přidat i klobásu nakrájenou na kolečka. Přisypeme mleté maso a dvěma vařečkami ho rozdělujeme a mícháme tak, aby se neslepilo a opeklo do zhnědnutí. Přidáme utřený česnek a zasmahneme. Zaprášíme paprikou, troškou saturejky a pepře a podle chuti osolíme. Přiklopíme a dusíme do měkka.

Kysané zelí propláchneme, překrájíme, dáme do rendlíku a 15 minut podusíme, aby částečně změklo. Pokud je hodně kyselé, doladíme jeho chuť trochou cukru. Smícháme ho s uvařenou rýží.

Do pekáčku dáme vrstvu rýže se zelím.

Do pekáčku dáme vrstvu rýže se zelím, vrstvu masa a opět vrstvu rýže se zelím. Pokud máte pekáček spíše malý a hluboký, můžete vrstvy opakovat, vždy však poslední nahoře končíme vrstvou rýže se zelím. Navrch opět můžeme naskládat kolečka klobásy.

Příprava kološvárského zelí

Povrch potřeme kysanou smetanou.

Povrch potřeme kysanou smetanou.

Pečeme při 200 ⁰C asi 45 minut. Pokud by povrch hnědl příliš rychle, zakryjeme ho alobalem.

Hotový pokrm vyndáme z trouby a necháme 15 minut odstát. Při podávání sypeme čerstvou petrželkou nebo koprem.

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS