Následující recept nabízí častý způsob přípravy nádivky pomocí pečiva namáčeného v mléce. Nádivka je pak "sladší", než když použijete masový vývar, případně kombinaci mléka s masovou kostkou rozmíchanou v troše vody. Záleží na chutích strávníků, čemu dávají přednost. Díky mléku bude dochucení kopřivou zřetelnější.
Potřebujeme
- 300 g libového uzeného bůčku
- 8 vajec
- asi 5 rohlíků
- trochu mléka
- misku spařených lístků kopřiv
- 100 g anglické slaniny
- pepř, sůl
Jak na to
V mléce zvlhčené rohlíky, 4 rozkvedlaná vejce, na kostičky nakrájené maso a nasekané kopřivy osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Formu (například na biskupský chlebíček) vyložíme pečicím papírem, ten pokryjeme plátky slaniny a na ně navršíme polovinu směsi. Na ni urovnáme půlky zbylých čtyř vajec uvařených natvrdo, překryjeme je zbylou nádivkou, formu vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme 45 až 50 minut.
Vyzkoušejte si, jak chutná nádivka třeba se špenátem.
Pro Receptář Irena Zelenková, Rakovník, foto archiv